« Wild(z)wijnAdopteer een druif »

THANDI FAIRTRADE WIJN

27

okt

2007

In Zuid-Afrika maakt men al eeuwenlang wijn, het mediterane klimaat is er perfect geschikt voor. Maar de export nam pas echt een hoge vlucht na de afschaffing van Apartheid, in 1994, waarmee internationale boycots kwamen te vervallen. Met de politieke omwentelingen kwamen ook economische hervormingen: in 2014 zou 30% van het land herverdeeld [12-01-09] thandi.jpgmoeten zijn, waarbij de historisch achtergestelde zwarte bevolking met startsubsidies wordt gestimuleerd landbouwgrond te kopen. Zover is het nog lang niet, maar veranderingen zijn er wel.

In 1996 werd nabij Kaapstad het wijnhuis Thandi (Xhosa voor ‘verzorging’, ‘liefde’) opgericht, een gezamenlijk initiatief van overheid, zwarte landarbeiders en een wijnmaker die land en expertise beschikbaar stelde. Het feit dat de druiven worden geleverd door wijngaarden waarvan de arbeiders mede-eigenaar zijn, leverde Thandi in 2003 als eerste wijnproducent ter wereld het Fairtrade label op én de status van een door Nelson Mandela persoonlijk geprezen, lichtend voorbeeld van hoe gemeenschapszin en bedrijfsmatigheid kunnen samenvallen.

Begon het Thandi avontuur ooit met pinot noir en chardonnay, inmiddels is de druivensoortenlijst uitgebreid en komt bijvoorbeeld ook deze plezierige blend van sauvignon blanc en semillon over de landsgrenzen. Groene asperges in de neus, citrus in de mond, een goed geweten in het achterhoofd.

Thandi
Sauvigon blanc – semillon 2006
Albert Heijn € 4,99

©RdL
Trouw
27 oktober 2007