« wijn kado ideeWijnwijsneus »

MET CHOCOLA

1

dec

2007

Al misselijk van de chocoladeletters, - munten, en -pietjes? De overdaad aan (goedkope, mierzoete) chocofiguren in de feestmaand is zo overweldigend dat je bijna zou vergeten hoe lekker chocolade kan zijn. Met wijn bijvoorbeeld.
Wijn en chocola hebben wel iets met elkaar – al is het maar vanwege hun beider vermeende afrodisische effect. Zoete wijnen vormen klassiek gezelschap bij chocoladedesserts of bonbons, maar droge wijnen kunnen ook lekker zijn met chocola.

Lago Luxury Chocolate heeft een speciale ‘chocoladelijn’ die onder de noemer Chocolate meets Wine aanspoort tot prikkelende wijn-chocoladecombinaties. Algemene richtlijnen [14-01-09] cahors.jpgdaarbij zijn: hoe hoger het cacaogehalte, hoe droger de wijn mag zijn en hoe meer tannine in de wijn, hoe sterker de chocolade die erbij past.
Op de doosjes staan de aanbevolen begeleiders: chocola met 35% cacao gaat mooi samen met een riesling of een prikkelende Moscato d’Asti. Maar bij de pastilles met 77% cacao, waar ik meteen naar grijp, kun je gerust een zwaardere cabernet sauvignon of een malbec opentrekken.

Ik kom thuis met een wijn uit de zuid Franse Cahors, een streek waar men van oudsher zulke stevige wijn produceert dat die ook wel bekend staat als ‘vin noir’. Geen woord teveel: een heel donkere wijn die lekker ruikt naar gedroogd fruit, viooltjes en aarde en smaakt naar donkere kersen en een beetje drop. Op zich al heerlijk, maar voorafgegaan door een stukje bittere chocola wordt ie zelfs nog levendiger, bijna zoeter. Fantastisch! Lukt ook vast met een letter, maar dan wel een goeie.

Château Pineraie Cahors 2004
€ 6,95
import via www.tastevindehue.nl (verkoopt tevens Chocolate meets Wine), www.bacchuswijnimport.nl

©RdL
Trouw
1 december 2007