« WijnwijsneusHitchcock is terug »

TEST JE SMAAK

15

dec

2007

Iedereen weet wat ie lekker vindt. Toch? Nou ja… Hoe kritisch de moderne consument ook geacht wordt te zijn, de vraag ‘van welke wijn hou je?’ is voor velen nog lastig te beantwoorden. De makers van de online test www.testjewijnsmaak.nl bedachten een manier om wijndrinkers op weg te helpen.

Franse Wijnen, de brancheorganisatie van Franse wijnproducenten, stelde in samenwerking met smaakexpert Peter Klosse een lijstje vragen op waaruit een wijnsmaakprofiel tevoorschijn moet komen: je relatie met wijn, gecombineerd met smaakvoorkeur en levensstijl. Gegevens van respondenten zijn andersom waardevol voor wijnhandelaren, vertelt Michèle Lainé van Franse Wijnen: voor Nederlanders blijft Frankrijk het belangrijkste wijnland.

Braaf geef ik antwoord op vragen als ‘Wat betaalt u gemiddeld voor een fles wijn?’, ‘Wat vindt u lekkerder, zuurkool of bloemkool met saus?’ en ‘Waar koopt u uw kleding?’. Huh? Na [14-01-09] berticot.jpgde vijftiende vraag komt het resultaat: ‘U hoort bij deexperimenteerders.’ Dat klinkt goed. Men heeft de indruk dat ik van frisse, strakke wijnen houd. Nou, vooruit. En ik krijg het advies uit te kijken naar wijnen uit het zuidwesten van Frankrijk: streken als Jurançon, Duras en Gaillac. Kijk, dat is een leuke verrassing.

Deze kleine wijngebieden worden nogal overschaduwd door het naburige Bordeaux, maar een beetje experimenteerder laat zich natuurlijk niet door grote namen leiden. In Duras, tussen Bordeaux en Bergerac in, maakt het flinke wijnbedrijf Berticot een rode wijn met in de geur wat eucalyptus en een tikje stroeve, maar fruitige smaak. Toegegeven, aardig in de buurt van mijn wijnsmaak. Nu nog een test voor de rest van de wijnwereld.

Sélection Berticot 2003, Côtes de Duras
Import via www.kwastwijnkopers.nl
€ 6,45

©RdL
Trouw
15 december 2007