ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« The Biggest Little Farm ****La Terra dell'abbastanza **** »

LONG SHOT ****

13

jun

2019

Een ambitieuze, stijlvolle politica en een werkloze journalist met rommelig kabouteruiterlijk: dat wordt natuurlijk nooit wat, romantisch gezien. Als filmmaker kun je twee kanten op met dit gegeven: tot de laatste druppel uitmelken, of de tegensteling gebruiken als startpunt voor een slimme film.

Dat laatste doen gelukkig de makers van ‘Long Shot’, een film die laat zien dat ‘romantische komedie’ niet synoniem is voor lopende band-scripts en afgekloven mopjes.
[19-06-19] long_shot__1.jpgScenaristen Liz Hannah (‘The Post’) en Dan Sterling (‘The Interview’) creëerden samen een maf verhaal waarin journalist Fred na een kwart eeuw zijn vroegere oppas Charlotte weer tegenkomt. Hij heeft juist om principiële redenen ontslag genomen, zij is inmiddels de in media volop becommentarieerde minister van buitenlandse zaken. Volgens haar spindoctors kan Charlotte meer humor in haar speeches gebruiken, zeker wanneer ze zich kandidaat wil stellen voor het presidentschap. En zo heeft Fred ineens weer werk.

Het is het begin van een film die opgewekt commentaar geeft op het glazen plafond voor vrouwen, en het idealisme dat politici over de schutting smijten zodra de macht nadert. Bovenal laat ‘Long Shot’ zien hoe belangrijk humor is. In het dagelijks leven, in politiek, en vooral in de liefde natuurlijk.

Met zijn hoofdrolspelers heeft regisseur Jonathan Levine (beter op dreef dan bij de gemakzuchtige ‘Snatched’) goud in handen. Charlize Theron, altijd dapper veelzijdig (‘Mad Max’) en snedige grappenmaker Seth Rogen (‘Sausage Party’) verbonden zich beiden als producent aan de film, en zorgen samen voor vrolijkheid, scherpte én vonken.

Het leuke is dat het scenario in de entourage rond een hooggeplaatste politicus allerlei geestige bijfiguren laat opdraven. Charlotte’s persoonlijke assistent, haar bodyguard en, welja, de ministerpresident van Canada: iedereen mag een bijdragen leveren aan de lichtvoetigheid.
[19-06-19] long_shot__2.jpgDe film doet een beetje, omgekeerd, denken aan ‘The American President’ (1995), waarin president Michael Douglas ideologisch moest worden wakker geschud door lobbyiste Annette Bening.
Is het presidentschap idealisme of pragmatisme? Duidelijk is dat de makers zich door de huidige Amerikaanse politiek hebben laten inspireren. En dat met allerlei heerlijk idiote details als een terugkerende swastika-tatoeage, Zweedse klederdracht en een afzichtelijke cargobroek.

De film is te lang, zou je kunnen zeggen: op driekwart begint het te haperen. En als scenarist grijpen naar drugs om de personages even uit de bocht te laten vliegen is een wat gemakzuchtige keuze. Maar ‘Long Shot’ herpakt zich snel en komt moeiteloos terug op het niveau van het begin: een grappige, pientere en, niet onbelangrijk, diep optimistische film.

Long Shot
Regie: Jonathan Levine
Met Charlize Theron, Seth Rogen, June Diane Raphael, Ravi Patel


© RdL
Trouw
13 juni 2019