ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« le Grand Bain **l'Homme fidèle *** »

MISSING LINK ****

11

apr

2019

Op een dag krijgt de Britse ontdekkingsreiziger Lionel Frost een brief over een primitief wezen dat zich in het noordwesten van de Verenigde Staten zou bevinden. Dit is dé kans voor Frost, een energieke man met rode neus en driedelig tweedkostuum. Als hij het monster vindt en kan aantonen dat het de missende evolutionaire schakel vormt tussen aap en mens, dan zal hij eindelijk worden bejubeld door het elitaire clubje zure oude knarren waar hij zo graag bij wil horen. En dus: eeuwige roem!

‘Missing Link’ is de goedgemutste nieuwe film uit de Amerikaanse stop motion animatiestudio Laika, die eerder films als ‘Paranorman’ en ‘Kubo’ produceerde. Origineel vertelde avonturenfilms met goede energie en leuke personages. Dat geldt ook voor ‘Missing Link’ dat een heerlijk eenvoudig verhaal vertelt en toch, via slimme personages, veel te zeggen heeft.
[13-04-19] missing_link_3.jpg
Al snel heeft Frost, sir Frost welteverstaan, het monster gevonden: een verlegen, bruinvachtige, en opmerkelijk belezen holbewoner. Mooi, inpakken en meenemen naar een Londens museum. Maar nee. Het wezen dat de naam Mr Link krijgt maar zelf liever Susan zou worden genoemd, heeft een verzoek: kan Frost hem niet naar zijn soortgenoten in de Himalaya brengen? Hij is zo eenzaam.

En zo begint een soort negentiende eeuws Indiana Jones-avontuur met exotische landschappen en veelvuldig getuur op landkaarten, spannende actie en bovenal lichtvoetigheid. Plus een hardvochtige premiejager en een Nepalese loensende kip.

Frost en zijn nieuwe genderbending reismaatje krijgen ook nog gezelschap van een oude vlam van de ontdekkingsreiziger, de kordate latina Adelina. Zo kom je als macho natuurlijk nooit roemvol in de geschiedenisboeken. Toch zal de reis van Frost een grootser mens maken. [13-04-19] missing_link_2.jpgWerkt de film al prima op het primaire niveau van vrolijk familievermaak, ‘Missing Link’ heeft voor de wakkere kijker meer te bieden.

‘Electriciteit, sufragettes, evolutionisten…’ verzucht de voorzitter van de herenclub, gefrustreerd over een veranderende wereld. Hij zal er alles aan doen om Frosts missie te saboteren. Toch is deze lord (stem van Stephen Fry) minder een persoonlijke vijand dan een symbool van stoffig conservatisme waar onze held meer en meer afstand van zal doen. Machtsverhoudingen, sociale structuren en relaties tussen vrouw en man: tussen de regels door worden ze speels en soepeltjes bevraagd door het ondernemende drietal dat zelfs in het utopische Shangri-La op bekrompenheid stuit.

Alle lof voor scenarist-regisseur Chris Butler die met pientere dialogen, memorabele poppetjes en uitstekende stemmenacteurs een kleurrijk universum creëert, waarin machtige mannen die denken dat ze de wereld naar hun hand kunnen zetten, rechts worden ingehaald door anderen die met de wereld meebewegen. Dat is evolutie, niet?

Missing Link
Regie: Chris Butler
Met de stemmen van Hugh Jackman, Zach Galifianakis, Zoe Saldana, Emma Thompson


© RdL
Trouw
11 april 2019