ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Exit: een leven na extremismeC'est ça l'amour *** »

NU VERANDERT ER LANGZAAM IETS ****

21

mrt

2019

Sommige mensen knuffelen varkens. Anderen gaan op een matje liggen schreeuwen. Weer anderen klimmen in een boom. In Nederland zijn veel mensen in therapie. Om ‘met zichzelf aan de slag’ te gaan, of ‘het beste in zichzelf naar boven’ te halen. Tegenover al die cliënten die hulp zoeken bij innerlijk geworstel, staan coaches die allemaal zo hun eigen methode aanbieden om mensen te helpen. Een bloeiende én groeiende industrie.

Dat kun je mooi vinden, of tragisch. Je kunt er ook gewoon naar kijken. Dat is wat documentairemaakster Menna Laura Meijer doet in ‘Nu verandert er langzaam iets’. Meijer maakte eerder films als ‘Meisjes’, ‘Kyteman, Now What?’ en ‘69 Liefde seks senior’. Documentaires over intieme onderwerpen. Dat geldt ook voor dit werk. Toch houdt Meijer fysiek en visueel afstand terwijl ze uiteenlopende therapiesessies observeert.

Voor een consequent stilstaande camera met wijde blik zien we een juf in een klaslokaal met kinderen praten over geluk. Een vrouw die in een familie-opstelling haar relatie met mannen onderzoekt. Een trainer die een grote zaal toespreekt over ‘persoonlijke energie’.
[26-03-19] nu_verandert_er_langzaam_iets.jpgZijn dit nog vrij algemeen bekende vormen van coaching en therapie, er komen ook sessies langs die de nieuwsgierigheid prikkelen. Wie wist dat je online je haar kunt laten borstelen door een vrouw die je toefluistert ‘wat meer tijd voor jezelf’ te nemen? Wie had gedacht dat je in een manege, paard aan een touw, aan je managerskwaliteiten kunt werken? Of dat Ziggo-medewerkers in een realistisch trainingsdecor klantenomgang oefenen?

Samen vormen de sequenties een fascinerende doorsnede van de coachingwereld. Met opvallende rode draden. Het taalgebruik bijvoorbeeld. ‘Alles wat er leeft welkom heten’, ’zet je vraag met deze pion maar neer’, en ‘adem naar je voeten’: therapieën staan bol van raadselachtige, soms grappige teksten. De interieurs: veel wit, grijs en beigetinten, voorzichtig opgefleurd met een toefje natuur (plant, bloemstuk). Zelfs als kijker word je er rustig van.

En demografie: we zien veel blanke, welbespraakte, tobberige types. Is coaching hun vervanging van religie? Afhankelijk van je eigen blik, gemoed en ervaringen roept de film ongetwijfeld verschillende emoties op. Het mooie is dat Meijer zelf het hoofd koel houdt en in gepaste rust blijkt kijken, terwijl haar subjecten door emotioneel complexe momenten gaan. De film had makkelijk twee keer zo lang kunnen worden, denk je achteraf.

Een aantal jaren geleden besloot Menna Laura Meijer niet langer onder eigen naam te werken maar bij ‘regie’ de naam van haar produktiebedrijf op te voeren. Op die manier creërt ze, zo meldt de persmap van de film, ruimte ‘tussen dat wat ik ben en dat wat ik maak’. Interessante gedachte. Typisch iets wat bij een coachingsessie zou kunnen ontstaan.

Nu verandert er langzaam iets
Regie: Mint Film Office / Menna Laura Meijer© RdL
Trouw
21 maart 2019