« I Feel Pretty ***

MARJORIE PRIME ****

9

mei

2018

Hij is al vijftien jaar dood. Nu zit hij weer bij Marjorie op de bank. Gezellig. Sterker, zijn jongere, mooie versie. ‘Marjorie Prime’ kun je omschrijven als science fiction, of een spookverhaal. Bovenal als een intelligent, warmbloedig drama over rouw en de schoonheid én chaos van herinneringen.

Tachtiger Marjorie (Lois Smith), een tikje verward, heeft van haar dochter en schoonzoon een prime gekregen, een soort hologram, van haar echtgenoot Walter (Jon Hamm). Zo’n prime kun je voeden met verhalen en herinneringen en wordt zo de persoon die hij was. Of: die jij graag zou zien. Met Walter kan ze praten over hun eerste jaren samen en het hondje dat ze uit het asiel haalden.
[10-05-18] marjorie_prime.jpgMichael Almereyda (‘Nadja’) bewerkte het gelijknamige toneelstuk van Jordan Harrison uit 2014, ook met Smith in de hoofdrol, en maakte er een stilistisch gracieus kammerspiel van dat zich grotendeels afspeelt rond de grijze hoekbank in Marjorie’s strandhuis.

Dat klinkt statisch en dat is de film, op een paar flashbacks na, ook. Toch is het ook sterk, om dicht bij personages te blijven wier herinneringen soms niet overeenlappen, en ook na de dood nog van alles met elkaar te bespreken hebben.

Almereyda laat de slim geschreven dialogen en zijn prima acteurs (leuk om veteranen Geena Davis en Tim Robbins weer te zien) het meeste werk doen. Verstandig. Het levert een mooi mijmerende film over liefde, leven en sterfelijkheid op.

Marjorie Prime
Regie: Michael Almereyda
Met Lois Smith, Jon Hamm, Geena Davis, Tim Robbins
****


© RdL
Trouw
9 mei 2018