« The Death of Stalin ****Marjorie Prime **** »

I FEEL PRETTY ***

3

mei

2018

In weinig films begroeten vrouwen elkaar met ‘Hé hoi, hoe is het met je vagina?’ Wel in films rond Amy Schumer. Dat siert haar. Als standup grappenmaker praat Schumer liefst over seks, drank en eten – alles overmatig – en is nog steeds een witte raaf in Hollywood, waar vrouwen doorgaans dun en bescheiden zijn. Eerdere films als ‘Trainwreck’ en ‘Snatched’ waren magere platforms voor haar talent. ‘I Feel Pretty’ is overtuigender.

Schumer speelt Renee, gemiddeld geproportioneerd, die zich overal de olifant in een porseleinkast voelt. In het spinningklasje vol beeldig afgetrainde New Yorkers, in boetieks vol kleine maatjes. Renee zou wel op het hoofdkantoor willen werken van haar werkgever, een cosmeticamerk. Maar ja, ook daar lopen voormalige modellen als Naomi Campbell en Lauren Hutton rond. Totdat Renee door, tja magie, zichzelf ineens heel anders ziet: mooi!
[02-05-18] i_feel_pretty.jpg‘I Feel Pretty’ is een vrolijk vraagteken bij het eeuwige geworstel van vrouwen met hun uiterlijk – vooral aangewakkerd door andere vrouwen. Renee’s zelfvertrouwen schiet omhoog: fijn. Maar het omgekeerde gebeurt ook. Die correlatie is een probleem, betoogt de film, die overigens luchtig aan het oppervlak blijft.

De finale, in een zaal vol modellen die applaudiseren bij de oproep lekker zichzelf te zijn, voelt ongemakkelijk. Veel beter is een scène waarin Renee spontaan meedoet aan een bikiniwedstrijd. Je durft bijna niet te kijken, maar de scène eindigt zó oprecht grappig en warm: dit is een film met een hart. Dankzij Amy Schumer.

I Feel Pretty
Regie: Abbey Kohn & Marc Silverstein
Met Amy Schumer, Michelle Williams, Rory Scovel
***


© RdL
Trouw
3 mei 201