« Cobain ****La Holandesa **** »

THE 15:17 TO PARIS **

19

apr

2018

In augustus 2015 wisten vier mannen een aanslag in een Thalys trein te voorkomen. Ze grepen in toen een zwaarbewapende man, ingestapt in Brussel Zuid, allerlei gruwelijks van plan bleek. Een heldendaad, waar ze veelvuldig voor werden onderscheiden. Clint Eastwood maakte er een film over.

De premisse klinkt als een dramatisch inkoppertje: goed en kwaad komen elkaar tegen in de beperkte ruimte van een voortrazende trein. Je ziet de film al voor je. Maar Eastwood, die in zijn recente oeuvre (‘Changeling’, ‘Sully’) een voorliefde toont voor klare, moreel eenduidige verhalen, laat zich nogal gaan in zijn verering van de drie Amerikanen, die zichzelf spelen. Dat doen ze lakoniek, bijna achteloos. Dat levert best mooi losse scènes op – maar ook veel saaiheid. [17-04-18] the_15.17_to_paris.jpg Geïnspireerd op het boek dat de heren nadien samen schreven, laat ‘The 15:17 to Paris’ zien wie deze Californische jeugdvrienden waren die backpackend door Europa reisden. Oerdegelijke types. Terwijl de camera onder het spijkerrokje van een Romeinse gluurt, blijft het drietal onder alle omstandigheden beleefd. Ook in het nachtleven van Amsterdam.

Het valt niet mee een film lang te kijken naar middelmatige jongens die in hun alledaagse dialogen weinig zeggen waar je graag naar luistert. Conflict, twijfel, diepere gedachten: niet aan ze besteed. Des te ongemakkelijker het contrast met de aanslagpleger, misschien een man met een verhaal, die slechts als katalysator wordt opgevoerd.
Eastwood houdt van helden, soit. Maar ze leveren niet noodzakelijk goed drama op.

The 15:17 to Paris
Regie: Clint Eastwood
Met Spencer Stone, Anthony Sadler, Alek Skarlatos
**


© RdL
Trouw
19 april 2018