ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Ask the SexpertTomb Raider *** »

LUCKY ****

8

mrt

2018

De zon gaat op. Sigaretje! Wassen, scheren, ochtendgymnastiek. Nog een sigaretje. Nog voor de begintitels voorbij zijn, weten we van alles over de ochtendroutine van Lucky, een tanige oude man in een houten huisje in de zuidelijke woestijn van Californië.

Lucky en de man die hem speelt, Harry Dean Stanton, lijken veel op elkaar. Scenarioschrijvers Logan Sparks en Drago Sumonja wilden met dit kleine, gemoedelijke portret een liefdesode brengen aan de punkrockcowboy-acteur die altijd een buitenbeentje bleef in Hollywood maar een enorme staat van dienst had opgebouwd toen hij in september 2017 overleed. In zeven decennia was hij te zien in produkties als ‘Rawhide’, ‘Repo Man’, ‘Paris, Texas’ en ‘Big Love’. ‘Lucky’, een jaar ervoor gedraaid, werd zijn laatste film.
[12-04-18] lucky.jpgStanton zelf hield, net als Lucky, ook van kruiswoordpuzzels, spelshows op tv, yoga en bovenal: roken. ‘Ik eet om te kunnen roken’, zou hij tegen regisseur Lynch hebben gezegd. Hoeveel de 90-jarige acteur en zijn personage precies overlappen is voor de kijker niet duidelijk, en belangrijk s dat ook niet.

‘Lucky’ is een belevenis van een film, omdat je anderhalf uur mag kijken naar dat mistroostige gelaat en slungelige, magere lijf dat van de acteur zo’n aparte verschijning in de filmwereld maakte.

Debuterend speelfilmregisseur John Carroll Lynch (als acteur bekend als de goedzakkerige echtgenoot van de hoogzwangere politieagente in ‘Fargo’), volgt met liefdevolle blikken een oude man die leeft met het besef van sterfelijkheid. Als atheist gelooft hij niet in een volgend bestaan. Leven, dat moet nu.

En dus stapt Lucky op zijn cowboylaarzen met redelijk kwieke tred naar de plaatselijke diner om koffie te drinken en te puzzelen. ‘s Avonds naar de saloon om te filosoferen en kibbelen met de andere stamgasten. Wat is leven als de dood nadert? Een bargenoot, geestig gespeeld door ‘Twin Peaks’-regisseur David Lynch, is pragmatisch: hij laat zijn erfenis na aan zijn schildpad. Want: die leeft nog wel honderd jaar.

‘Lucky’ bestaat uit een reeks maffe, vrolijke, ontroerende scènes rond mensen met kleine levens, die met ferme uitspraken hun angst voor de dood een beetje bezweren. Ja, dat geeft wat los zand: een verhaal is ver te zoeken. Maar dan heb je Stanton nog niet ‘Volver, volver’ horen zingen – met een mariachiband! Wat je bijblijft in een heel korte blik die Stanton in de camera werpt. ‘Dit was het’, lijkt hij te zeggen. Dat was het.

De dood van de hoofdrolspeler maakt de melancholie van de film nog sterker. Toch is ‘Lucky’ vooral een lichtvoetige film die niet aanvoelt als een voorportaal van de dood, eerder als een verjaardagsfeestje voor iemand die krachtig en levenslustig én afgemeten en fragiel is.

Lucky
Regie: John Carroll Lynch
Met Harry Dean Stanton, David Lynch, Beth Grant, Ron Livingston
****


© RdL
Trouw
8 maart 2018