« Daphne ***Your Name *** »

LOVING VINCENT ****

26

okt

2017

Over Vincent van Gogh zijn talloze boeken geschreven en films gemaakt. Toch levert ‘Loving Vincent’ een unieke bijdrage aan die fikse stapel documentatie. De film is een bijzonder knap gemaakt biografisch drama over de laatste dagen van de beroemde schilder, dat tegelijkertijd de kijker onverbiddelijk diens impressionistische werk binnenzuigt.

65.000 geschilderde beelden, gemaakt door 125 kunstenaars die bedreven zijn in Van Goghs stijl, vormen de basis van deze geschilderde animatiefilm. De Poolse kunstenares-regisseuse Dorota Kobiela en de Engelse filmmaker Hugh Welchman lieten ze in een Pools atelier beeldje na beeldje schilderen.

Een detail uit het schilderij Korenveld met Kraaien, gevolgd door een ander detail en een grotere uitsnede met meer kraaien: een schilderij dat we als statisch kennen, krijgt warempel beweging!
[12-04-18] loving_vincent_1.jpg
Met de film brengen de makers een liefdevolle ode aan Van Gogh, die op relatief late leeftijd een penseel ter hand nam en in korte tijd met zijn radicale stijl en hoge produktiviteit een grote invloed zou krijgen op de kunstwereld. Maar ‘Loving Vincent’ is ook een intrigerende whodunit. De mensen die de schilder portretteerde, en nu in beweging komen, becommentariëren Van Goghs gemoedstoestand voordat hij in juli 1890 stierf aan een schotwond.

Was het zelfmoord? De postbode die Van Goghs vele brieven bezorgde, stuurt zijn zoon met een laatste, ongeopende brief op pad. Deze Armand Roulin, geschilderd met zwarte hoed, gele jas en pittige snor, raakt hoe meer mensen hij spreekt, geïntrigeerd door Vincents dood en steeds minder overtuigd van het officiële verhaal.

De filmmakers werkten met acteurs die werden nageschilderd om Van Gogh-personages tot leven te brengen, en een derde dimensie, stem en persoonlijkheid te geven. Zo komen overbekende beelden, gestold in ons aller collectieve culturele geheugen, los van museummuren en doen je opnieuw beseffen hoezeer Van Gogh op geheel eigen wijze zijn dagelijksheid schilderde.
[12-04-18] loving_vincent_2.jpg
Adeline Ravoux, geschilderd in blauw met strik in het blonde haar, die de herberg in Auvers-sur-Oise runde, is in de film een levendige, toeschietelijke vrouw vol warmte voor Vincent. Marguerite Gachet, dochter van de arts die Van Gogh begeleidde, blijkt daarentegen even ongenaakbaar en mysterieus als in de schilderijen, aan de piano, in een tuin.

Met zwart-wit getinte flashbacks in fotografische stijl springen de makers soms even terug in de tijd voor scènes die eerder noodzakelijk zijn dan artistiek hoogwaardig. De schoonheid van de film zit ‘m toch echt in de durf om 130 wereldwijd gekoesterde (en, laten we eerlijk zijn, soms uitgekauwde) schilderijen als het ware als nieuw te bekijken en een eigen narratieve betekenis te geven.

Of je nu wel of niet een fervente Vincent van Gogh-liefhebber bent, ‘Loving Vincent’ is een overrompelende ervaring.

Loving Vincent
Regie: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Met Douglas Booth, Helen McCrory, Saoirse Ronan, Robert Gulaczyk
****


© RdL
Trouw
26 oktober 2017