« The Only Living Boy in New York ***Spaak ** »

PATTI CAKE$ ****

31

aug

2017

Ze kan de hoge gebouwen van New York City zien, wanneer ze op de motorkap van haar oude Cadillac rapteksten zit te schrijven. Maar de wereld van succes en geld is ver weg voor Patricia, 23 jaar, en misschien wel voor altijd verstrikt in een onooglijk stadje in New Jersey.

In zijn eerste speelfilm, van de grond gekomen in het Sundance Screenwriters Lab, kijkt schrijver-regisseur Jasper terug op zijn eigen jeugd in een vergelijkbaar grauwe omgeving en mengt er zijn grote liefde voor rap doorheen.

Achter haar verschijning met blonde krulletjes en vol lichaam zou je het niet snel zoeken, maar ‘Killa P’ rapt als de beste: met scherpe woorden en slimme rijm haalt ze uit naar grofgebekte mannen en neemt haar groezelige bestaan onder de loep.
[24-09-17] patti_cake.jpg
Patti woont samen met een moeder die veel teveel rosé uit een koffiekopje drinkt en zwelgt in nostalgie naar de tijd dat ze bijna muzikaal was doorgebroken. En een slaperige oma (veterane Cathy Moriarty) die de koosnaam Patti Cakes bedacht, en met haar gebroken heup voor zware druk op het bescheiden huishoudgeld zorgt.

Met zijn formidabele hoofdrolspeelster Macdonald, een Australische zonder enige rap- of muziekervaring, schetst de regisseur tegen uitstekend gekozen decors een jong leven onder een grijze deken. En desondanks kiest hij voor lichtvoetigheid, humor en maffe stiuaties die en passant ontroeren.

Patti, haar beste vriend (Dhananjay) en haar moeder (comedienne Everett, erg goed) stuiteren van veerkracht. Mag het verhaal bekend aanvoelen, de uitvoering is sprankelend origineel. En dan wil je aan het einde ook de soundtrack nog eens helemaal opnieuw horen.

Patti Cake$
Regie: Geremy Jasper
Met Danielle Macdonald, Bridget Everett, Siddharth Dhananjay
****


© RdL
Trouw
31 augustus 2017