ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« The Big Sick ****Orpheline *** »

CHARLIZE THERON

10

aug

2017

Lang, slank, blond en mooi: Charlize Theron is in haar leven talloze keren hoog op lijstjes als ‘begeerlijkste vrouw op aarde’ en ‘meest sexy actrice’ beland. Leuk natuurlijk, om je geld te kunnen verdienen als het gezicht van het J’adore-parfum van Dior.

Maar de Zuid-Afrikaanse achoonheid zit in de meest vruchtbare en interessante fase van haar carrière sinds ze rollen kiest waarvoor ze kilo’s aankomt (‘Monster’ 2003), haar haar afscheert (‘Mad Max: Fury Road’, 2015) of bont en blauw in beeld verschijnt (‘Atomic Blonde’).

Theron, die eerder deze week 42 werd, groeide op in Transvaal, Zuid-Afrika. Daar zag ze op vijftienjarige leeftijd hoe haar moeder uit zelfverdediging haar drinkende vader neerschoot. Niet veel later vertrok ze naar New York voor een klassieke dansopleiding, maar een toekomst als ballerina werd gedwarsboomd door een knieblessure. Theron richtte zich vervolgens in los Angeles op modellenwerk en acteren.

Ze was te zien in Tom Hanks’ regiedebuut ‘That Thing You Do!’, speelde ‘supermodel’ in Woody Allens ‘Celebrity’, de huilerige echtgenote van Keanu Reeves in ‘The Devils’s Advocate’, en het liefdesobject in de John Irving-verfilming ‘The Cider House Rules’. Charmante optredens, daar niet van, maar als ‘liefje van’ en droomvrouw kunnen mooie blonde actrices een beetje inwisselbaar zijn.

Des te meer viel haar rol op in ‘Monster’ als Aileen Wuoros, de in 2002 in Florida ter dood gebrachte prostituee die meerdere mannen had vermoord. Voor Wuornos, onderwerp van meerdere films en documentaires, onderging Theron een adembenemende metamorfose. Met afzakkende broek, vettig haar en een vrijwel onherkenbare, zware lichaamsmotoriek speelde ze een vrouw die beschadigd en bitter de wereld in kijkt. Ze kreeg er een Oscar voor.

‘De meest interessante personages, vind ik, zijn niet zo aardig. Maar het zijn meestal mannen die ze spelen. Vrouwen zelden. En ze zijn zo heerlijk’, zei Theron eens in een interview.
[24-09-17] atomic_blonde.jpgAls beginveertiger krijgt, of grijpt ze nu haar kansen. Sterker, ze ontpopt zich als een van de boegbeelden van een fascinerende, niet meer te stoppen Hollywoodfenomeen: de actieheldin. Producenten en bioscoopbazen realiseren zich eindelijk dat er geld valt te verdienen met no nonsense vrouwelijke helden die recht door zee op hun doel afgaan. Het succes van ‘The Hunger Games’ en ‘Wonder Woman’ bewijzen het.

Iconisch is Therons rol als eenarmige rebellenleider met zwartgeblakerd hoofd die met groot materiaal door de Australische outback dendert in ‘Mad Max: Fury Road’. In haar nieuwste, ‘Atomic Blonde’, is ze een al even zwijgzame loner zonder psychologische achtergrond die haar felle levensaanpak zou moeten ‘verklaren’. Als MI6 spion slaat ze er op los, als dat moet. En duikt ze in bed met een vrouw, als ze daar zin in heeft. James Bond doet dat al decennia.

Theron, anti-bont activiste, sinds twee jaar alleenstaande moeder van twee geadopteerde kinderen, en in het dagelijks leven nogal op haar privacy gesteld, is in televisie-optredens en bij premières nog altijd de lieflijkheid zelve. Netjes gekapt, stijlvol gekleed.
Maar eenmaal op het witte doek laat ze zien wat vrouwen nog meer kunnen zijn: rauw, onaangepast, eigengereid, onverschrokken. En een heroïsche inspiratie.


© RdL
Trouw
10 augustus 2017