« Patti Cake$ ****City of Ghosts **** »

SPAAK **

7

sep

2017

In de eerste minuten van ‘Spaak’ is wielrenner Luuk Meijer uitgescholden door zijn vader (‘jouw leven is één grote klap in mijn smoel’), hebben we zijn liefje zien zoenen met een ander, en zijn trainer hem ‘benen van boter’ horen verwijten. De opening van dit drama, gebaseerd op het ware verhaal van renner Paul Rood, is nogal bruusk. Luuk heeft het zwaar, maar waarom? We zullen er niet achter komen.

Steven de Jong, die zich met films als ‘De Schippers van de Kameleon’, ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’ en ‘De Hel van ’63’ een liefhebber betoont van oerhollandse verhalen, heeft onderhoudend materiaal in handen.
[24-09-17] spaak.jpg
Meijer, scheikundestudent en partypillenproducent, smokkelt per fiets zijn drugs naar Zweden en belandt prompt in de cel. Dat terwijl hij juist zou kunnen doorbreken als baanwielrenner. Je zou dit als komedie kunnen benaderen, als hartverscheurend drama, als thriller. De scenaristen, waaronder De Jong, lijken niet goed te kunnen kiezen.

Met Tim Douwsma in de hoofdrol, eerder gekozen om zijn modellengezicht-met-strak-kuifje dan zijn rennerslijf, de zeer ontspannen montage en stroperige dialogen (‘je moet je eerst door de rijstebrij werken voor je in luilekkerland komt’) wil ‘Spaak’ vooral een gemoedelijke antidrugsfilm zijn.

Wanneer zijn vriendin (Saskia Elise met veel grauwe make-up) in de goot belandt gaat de sporter zich inzetten voor de aan Scientology gelieerde verslaafdenopvang Narconon. Maar met teveel te dunne personages is de film dan al, excusez le mot, spaak gelopen.

Spaak
Regie: Steven de Jong
Met Tim Douwsma, Aart Staartjes, Saskia Elise, Valerie Pos
**


© RdL
Trouw
7 september 2017