ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« The Wall ***Wonder Woman **** »

TUPAC SHAKUR: MYSTIEKE RAPLEGENDE

15

jun

2017

Toen rapper Tupac Shakur in september 1996 werd beschoten, eindigde zijn jonge leven. Maar zijn status als een van Amerika’s belangrijkste zwarte culturele ikonen zou alleen maar groeien. Niet alleen de onopgeloste moord, ook zijn leven houdt nog altijd velen bezig. De film ‘All Eyez on Me’ schetst zijn bijzonder produktieve jaren voordat hij op zijn vijfentwintigste een mystieke raplegende werd.

‘Amerika’s nachtmerrie’ noemde hij zich zelf. Dat was op het debuutalbum van de in 1971 in New York geboren muzikale dichter. ‘2Pacalypse Now’ (1991) is een reeks woeste nummers over onrecht en armoede die hij als jochie in East Harlem om zich heen had gezien: het nummer ‘Brenda’s got a baby’ gaat over een verwaarloosd twaalfjarig meisje dat zwanger raakt.

Het album zette de toon voor Tupacs oeuvre, wordt nu als een rauwe rapklassieker gezien, maar kreeg ook flinke kritiek. Toenmalig vicepresident Dan Quayle beschuldigde de maker ervan jonge zwarte mannen op te zetten tegen de politie. Tupac als onbegrepen artiest: het zou de tragiek van zijn leven worden en zijn sociale woede blijven voeden.
[16-06-17] all_eyez_on_me_1.jpgNachtmerrie, volksheld, crimineel, ‘revolutionair’, martelaar, intellectueel? Tupac (spreek uit als toe-pak, nooit als toe-pek!) is een wandelend vat vol tegenstrijdigheden. Terwijl academici zich vastbijten in zijn teksten kom je de beeltenis van Shakur twintig jaar na zijn dood nog overal ter wereld tegen: op muurschilderingen, als tattoeage op het lichaam van bewonderaars (van wie sommigen zeker weten dat hij nog leeft).

‘All Eyez on Me’ is een knap gemaakte speelfilm over de activistische rapper. Debutant Demetrius Shipp Jr. speelt Shakur die als tiener het gedachtegoed van zijn moeder en stiefvader, leden van de Black Panther-beweging, begint uit te dragen. Eenmaal verhuisd naar Californië ontwikkelt Shakur, op school geïnteresseerd in literatuur, kunst en acteren, zich tot mediagenieke bling bling-verschijning.

De mooie jongen met dikke wimpers bouwde zijn imago op met neuspiercing, bandana’s om het hoofd geknoopt als een ijverige huisvrouw uit de jaren vijftig, zware gouden kettingen, stevige ringen en volgetatoeerd gespierd bovenlijf dat hij graag ontblootte: ongenaakbaar, onbevreesd en met ieder nieuw album een grotere ster.

Moeder Afeni Shakur verbond zich niet aan de film (wel aan de documentaire die regisseur Steve McQueen op dit moment maakt), maar is, gespeeld door Danai Gurira, evengoed aanwezig als degene die flink bijdroeg aan Tupacs psychologische en maatschappelijke ruggegraat. ‘Liever staand sterven dan op je knieën smeken’, ‘Je moet ergens voor stáán’, het laatste nieuws rond activist Nelson Mandela in Zuid-Afrika: Tupac groeide ermee op. En: word je gearresteerd, laat de politie weten dat je je rechten kent.
[16-06-17] all_eyez_on_me_2.jpgHaar welbespraakte zoon was al even activistisch. Ook buiten de muziek greep hij iedere kans om in simpele, krachtige uitspraken ongelijkheid te veroordelen. In 1992 hield hij voor een mtv-camera een vlammende tirade tegen de kloof tussen arm en rijk in zijn land (en ja, de naam van miljonair Trump valt).

Leuk natuurlijk, als je met hard werken 40 miljard hebt verdiend, zegt Shakur, maar ‘kun je het bij één huis laten? Je hebt maar één huis nodig. En heb je twee kinderen, zijn dan twee kamers niet genoeg? Wat moet je met 52 kamers als je weet dat sommige mensen geen een kamer hebben?’

De ironie is dat de artiest ondertussen met zijn goed verkopende gangstarap en uitstekende rollen in films als ‘Juice’ en ‘Gridlock’d’, zelf steeds welgestelder werd. De film toont een reeks wat treurig aandoende nouveau riche-uitspattingen: hotelfeestjes met kirrende blote vrouwen, stapels bankbiljetten, veel champagne en Hennessy cognac – uit bekertjes.

Met het ene been stond 2Pac stevig op een podium, schijnwerpers op zijn trotse lijf, met het andere been liet hij zich meezuigen in een schimmige wereld van wapens, groot geld en de steeds hoger oplaaiende rivaliteit tussen Oostkust- en Westkustrappers. Tegenover het rap-boegbeeld van New York, zijn vroegere vriend Biggie Smalls, liet Tupac met zijn stampende, pompende, heerlijk zweterige nummer ‘California Love’ weten dat het leven aan de westkust het best is.

De zogeheten ‘rapoorlog’ wordt algemeen aangehaald als verklaring voor de moord op Shakur, toen hij op een kruispunt in Las Vegas stil stond voor rood licht. Een half jaar later werd Biggie in een vergelijkbare situatie doodgeschoten.
Simpel, opgelost toch?

‘All Eyez on Me’ staat niet lang stil bij de vraag wie de trekker heeft overgehaald, maar werpt eerder de bredere, relevantere gedachte op dat er misschien zoiets bestaat als een glazen (of noem het metalen) plafond voor succesvolle zwarten.

‘Ze zullen je de middelen geven om jezelf te vernietigen’ waarschuwt zijn moeder wanneer Tupacs carrière omhoog schiet. Omineuze paranoia van iemand die geen vrolijk wereldbeeld heeft? Of een wijze vrouw die te vaak had gezien hoe zwarten die boven het maaiveld uitgroeien of maatschappelijk lawaai maken, onherroepelijk struikelen? Shakur werd aangeklaagd voor verkrachting en verdween negen maanden achter de tralies. Was het een val?

Het is veelzeggend dat Kendrick Lamar, een van Amerika’s grootste hedendaagse geëngageerde rappers en een artistieke erfgenaam van Tupac, dezelfde vrees verwoordt dat zijn tijd om jongeren te inspireren en mobiliseren, beperkt is, zoals verwoord in het nummer ‘Mortal Man’, waarin hij met Tupac ‘in dialoog’ gaat. Zwarte rolmodellen wordt de mond gesnoerd (Nelson Mandela), ze worden vermoord (Martin Luther King, Malcolm X, Tupac) of lopen ernstige imagoschade op (Michael Jackson met z’n vermeende pedoseksualiteit).

Held of slachtoffer: niet alleen staat de muziek van Tupac Shakur nog steeds als een huis, zijn felle activisme is in tijden van Black Lives Matter misschien wel relevanter dan ooit.

‘All Eyez on Me’ is vanaf vandaag in de bioscopen te zien.


© RdL
Trouw
15 juni 2017