ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Les Innocentes ***Krigen **** »

DOMHNALL GLEESON

17

mrt

2016

Zelf was hij niet genomineerd, maar Domhnall Gleeson speelde toch maar mooi in twee films die een paar weken geleden kans maakten op een Oscar voor beste film: ‘The Revenant’ en ‘Brooklyn’.

In de eerste was de rossige acteur een tot het uiterste gedreven expeditieleider die aan de smerige Amerikaanse negentiende eeuwse western frontier in tijden van sociale anarchie de orde probeert te handhaven. Zijn rol in ‘Brooklyn’ (vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen te zien) is bijna het tegenovergestelde: een Ierse gentleman die voorzichtig het hart van een twijfelende immigrante wil veroveren.
Vorig jaar was Gleeson ook nog te zien in de sci-fithriller ‘Ex Machina’ én in ‘Star Wars: The Force Awakens’ als de naargeestige generaal Hux.

[20-03-16] domhnall_gleeson.jpg

2015 kunnen we gerust het voorlopige hoogtepunt noemen in de carrière van de Ier, die in 1983 in Dublin werd geboren als oudste zoon van Brendan Gleeson. Kennen we zijn stevig gebouwde vader als een acteur die excelleert in rollen van onbehouwen, autoritaire mannen (‘Braveheart’, ‘Troy’), zoon Domhnall is tot nu toe op z’n best als schuchtere jongens en gevoelige overlevers.

In de subliem maffe ‘Frank’ speelde hij een nerdy musicus die muzikaal en sociaal zijn vleugels uitslaat als volgeling van een indie popster die verborgen gaat onder een masker van papier maché.

In interviews samen met tegenspeler Michael Fassbender naar aanleiding van die film, zie je mooi wat Gleesons charme is. Terwijl Fassbender, stijlvol gekleed, secuur geknipt en duidelijk gewend aan aandacht vanwege zijn schoonheid, de getapte jongen uithangt, blijft Gleeson - rommelig hipsterhaar, jeans, All Stars - wat op de achtergrond. Om dan ineens uit de hoek te komen met een grapje – liefst ten koste van zichzelf.

Zijn gaelic naam is een dankbaar onderwerp. In ieder publiek optreden komt de juiste uitspraak even ter sprake: de ‘m’ weglaten graag, waardoor ‘doh-nal’ overblijft. Bij Starbucks heeft hij het opgegeven zijn naam te noemen voor op het koffiebekertje. Dan maakt hij er, tot zijn eigen grote plezier, bijvoorbeeld iets als Tonio van. ‘Zie ik er uit als een Tonio, met m’n ginger beard?’
Wat dat betreft hebben zijn drie jongere broers, eveneens acteur, het met namen Brian, Fergus en Rory een stuk makkelijker.

Gleeson was helemaal niet van plan acteur te worden, Maar toen hij als 16-jarige de Irish Film Award voor beste acteur kwam ophalen voor zijn afwezige vader, viel hij op. Een agent wilde hem represententeren, hij kreeg scripts toegestuurd: ‘vooral rollen van gevoelige, niet al te masculiene mannen’. En hoewel hij aan het Dublin Institute for Technology een opleiding tot filmmaker volgde, kwam van het een het ander.

In de Harry Potter-reeks speelde hij de oudere broer van Ron, hij bleek goed gecast als de romantisch oprechte Konstantin Levin in ‘Anna Karenina’, en prima op z’n plek in Angelina Jolie’s overlevingsdrama ‘Unbroken’. Als tegenhanger van al die nice guys speelde hij een seriemoordenaar in ‘Cavalry’ – tegenover zijn vader.

Uiterlijk heeft Gleeson een grootse kwaliteit: een mediageniek, dankbaar cameragezicht dat, met bleke huid en lichte groengrijze ogen, moeiteloos schakeert tussen onopvallend, afstotelijk, aantrekkelijk, ongenaakbaar en betoverend mooi.

Filmmakers en publiek zullen dan ook niet snel op Gleeson uitgekeken raken. En dan nog: hij heeft een backup plan. Gleeson maakte al twee korte films en schreef sketches voor het Ierse televisieprogramma ‘Your Bad Self’. Hij was immers helemaal niet van plan acteur te worden.© RdL
Trouw
17 maart 2016