ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Soof 2 ***Les Saisons *** »

GAEL GARCíA BERNAL

8

dec

2016

Met zijn diepliggende ogen, waarin zelfs op vrolijke momenten altijd melancholie verscholen ligt, vormt acteur Gael García Bernal het gezicht van wat wel de Nieuwe Mexicaanse Cinema wordt genoemd. Sinds de jaren negentig telt Mexico, voorhoede van de Latijns Amerikaanse filmindustrie, weer internationaal mee.

De in 1978 in Guadalajara geboren acteur droeg veel bij aan het succes van wereldwijd bejubelde films als ‘Amores Perros’, ‘Y tu mamá también’ en ‘Babel’.

De keuze voor zijn beroep lag misschien wel voor de hand: als kind van twee acterende ouders rolde Bernal al op zeer jonge leeftijd in het vak, als tiener was hij te zien in Mexicaanse soaps.


[11-12-16] gael_garcia_bernal.jpgZijn doorbraak, ook naar een internationaal publiek, kwam met ‘Amores Perros’ (2000), een fraai geconstrueerd mozaïekmelodrama waarin drie mensenlevens door een auto-ongeluk in Mexico City letterlijk bij elkaar komen. Bernal speelt een wat morsige, licht ontvlambare jongeman die zijn leven op orde probeert te krijgen met de opbrengst van hondengevechten – en jammerlijk faalt.

De emotioneel intense film was niet alleen het speelfilmdebuut van de hoofdrolspeler, ook van regisseur Alejandro González Iñárritu, die als eerste Mexicaan een Oscarnominatie kreeg, voor beste niet-Engelstalige film. Bernals tweede grote succes volgde een jaar later al, met de zwoele road movie ‘Y tu mamá también’ van landgenoot Alfonso Cuarón.

De carrières van de drie lopen sindsdien aardig parallel: profileren Iñárritu (‘The Revenant’) en Cuarón (‘Gravity’) zich nadrukkelijk als werelds geörienteerde filmmakers, ook acteur Bernal keek zo snel mogelijk over de landsgrenzen. Hij studeerde – als eerste Mexicaan – aan de Londense Central School of Speech and Drama in Londen, spreekt vloeiend Engels en verschijnt hoog in de credits van lichtvoetige Hollywoodfilms als ‘Letters to Juliet’, de Europees geproduceerde ‘The Loneliest Planet’ en de serie ‘Mozart in the Jungle’.

Met zijn bescheiden postuur en vaak rafelig getrimde baardjes speelt Bernal eerder hippe wereldburgers dan de spreekwoordelijk latin lovers die zijn landgenoten tijdens de eerste bloeiperiode van de Mexicaanse film neerzetten. Acteurs als Anthony Quinn en Dolores del Rio werden in de jaren veertig en vijftig vooral ingezet als warmbloedige exotica.

Bernal daarentegen, die met zijn ex geliefde, de Argentijnse actrice Dolores Fonzi twee kinderen heeft, speelt liever dromerige types in de marge van de samenleving, of historische figuren. Zoals de schrijver in travestie in Pedro Almodóvars ‘La mala educación’, die terugblikt op zijn jeugd op een katholieke school.
Of de marxistische revolutionair Che Guevara, die hij zowel in ‘Fidel’ (2002) als in ‘The Motorcycle Diaries’ (2004) speelde. [11-12-16] neruda.jpgIn ‘Neruda’ is hij te zien als de verbeten inspecteur die in de jaren veertig jacht maakte op de Chileense communistische dichter Pablo Neruda. De ambitieuze politieman ziet zijn kans om via de roem van zijn doelwit zelf wat spotlicht te vangen.

Met platgekamd haar, dun snorretje, vierkante kostuums en soms een licht ironische krul op de lippen, speelt Gael García Bernal een van zijn mooiste rollen tot nu toe.

Neruda is vanaf 8 december te zien in filmtheaters


© RdL
Trouw
8 december 2016