ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Sleeping with other people ***Regression ** »

JOEL EDGERTON

5

nov

2015

Joel Edgerton heeft meer dan zestig film- en televisietitels op zijn naam staan. Joel wie? Precies: Edgerton is het type acteur dat tamelijk onopvallend - hoewel niet echt in de marge – aan een stevig oeuvre werkt.

Sterren stralen dwars door alle maskers heen. Een acteur als Johnny Depp kan dikke schmink of gekke outfits dragen, hij is en blijft, al sinds zijn vroegste werk, Johnny Depp. Zelfs in de recente ‘Black Mass’ blijf je hem mét kalend hoofd en lichtblauwe ogen, herkennen als Depp. Dat is zijn kracht (en ook zijn zwakte). [04-11-15] edgerton_black_mass.jpg Zijn tegenspeler in die film, Joel Edgerton, behoort tot een ander kaliber acteurs: je ziet ze eigenlijk niet. Komt de naam Edgerton in je op wanneer je terugdenkt aan ‘The Great Gatsby’? Hij was uitstekend als de boze liefdesrivaal van Leonardo DiCaprio – en daarmee is meteen alles gezegd: probeer DiCaprio maar eens de schaduw in te spelen.

Het klinkt oneerbiedig, maar de kracht van iemand als Edgerton is juist dat hij door zijn onopvallendheid en bescheiden charisma, kan ‘verdwijnen’ in zijn personages. In ‘Black Mass’ speelt hij een FBI agent die een deal maakt met een crimineel tevens jeugdvriend en gaandeweg wegglijdt in het wereldje van intimidatie en dure spulletjes, dat hij juist zou moeten bestrijden.

Depp als de eerste klas rotzak steelt de show, maar eigenlijk speelt Edgerton de meest geloofwaardige rol: niet het alfamannetje, maar zo’n dertien in het dozijn-man wiens tragiek je wel snapt.

Edgerton zit in de hoek van acteurs als John C. Reilly, Gene Hackman, Paul Giamatti, Nick Nolte: de werkpaardjes van Hollywood. Fysiek niet opmerkelijk of sexy genoeg om ooit Batman te spelen, maar het vlees op de botten van een goede film, zonder met de eer te strijken. Het moet raar lopen willen zij er met de grote prijzen vandoor gaan. Aan de andere kant: zij hebben een leven lang werk.

Edgerton werd in 1974 in New South Wales, Australië geboren en koos op jonge leeftijd voor een acteursbestaan. Hij speelde bij de Sydney Theatre Company, springplank voor menig Australisch acteertalent en kreeg in eigen land bekendheid met de serie ‘The Secret Life of Us’.
In de Amerikaanse filmwereld maakte hij zijn entrée als Owen Mars in ‘Star Wars: Episode II’ en III, en verstevigde zijn marktwaarde met rollen in degelijk werk als ‘Warrior’ en ‘Zero Dark Thirty’.

Leuk en aardig allemaal, maar Edgerton wil ook zelf dingen maken. Hij schreef het scenario voor de bescheiden, welwillend ontvangen thriller ‘The Square’, geregisseerd door zijn iets oudere broer, en stuntman, Nash. [04-11-15] edgerton_the_gift.jpgEn nu komt hij met zijn zelf geschreven regiedebuut ‘The Gift’, een slim Hitchcockiaans drama dat doet denken aan de Franse ‘Harry, un ami qui vous veut bien’: het comfortabele leventje van een echtpaar wordt ijzingwekkend verstoord door een oude bekende van de man.

Edgerton speelt zelf wederom een man waar je compleet aan voorbij zou lopen, maar die met groot vernuft een zelfvoldaan maatschappelijk succesnummer (Jason Bateman) en zijn kwetsbare vrouw (Rebecca Hall) de gordijnen in weet te jagen.

Professioneel natuurlijk een slimme stap van Edgerton. Hoewel…? Eerder deze week kreeg hij voor ‘Black Mass’ de Hollywood Breakout Actor Award. Edgerton is officieel niet langer onopvallend.

'The Gift' is vanaf vandaag in de bioscopen te zien


© RdL
Trouw
5 november 2015