ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« While We're Young ****Trois souvenirs de ma jeunesse ** »

WOODY ALLEN: EVERYONE SAYS I LOVE YOU

31

jul

2015

New York City, lente. Een fontein klatert, Central Park staat in bloei. Een verliefd stelletje slentert door de stad. De jongeman zingt zijn blozende geliefde toe ‘Just you, just me…’ Voorbijgangers, nannies met peuters, een zwerver, zelfs etalagepoppen zingen mee. Iedereen heeft het voorjaar in z’n bol.

De jongeman is Edward Norton, een wat onverwachte verschijning in een musical. Dat geldt eigenlijk voor alle acteurs in Woody Allens meest swingende, muzikale film. [30-07-15] everyone_says_2.jpg‘Everyone Says I Love You’ (1996) voelt een beetje als Allens perfecte excuus om favoriete liedjes uit zijn geboortedecennium, de jaren dertig, ten gehore te brengen. Heerlijke klassiekers als het lieflijke ‘Just You, Just Me’, het geestige ‘My Baby just Cares for Me’ en het melancholische ‘I’m Thru with Love’, ze worden gezongen door acteurs die niet bekend staan om hun zangkunst.

Sterker, Drew Barrymore mag nog zo beeldig zijn als het verwende popje dat op straat een serenade krijgt, haar stem bleek te erg: die werd gedubd. Het gezang van Julia Roberts, Tim Roth, Alan Alda en Allen zelf klinkt weliswaar onvast, maar oprecht.
En daar gaat het om: dat iemand bij de juwelier of in het ziekenhuis in zingen uitbarst, of in z’n eentje zomaar wat voor zich uit humt, heeft meer te maken met emotionele expressie dan met artistieke pretenties.

Allen, na de pijnlijke scheiding van zijn langdurige geliefde en veelvuldige tegenspeelster Mia Farrow, en in de vroege fase van zijn relatie met Soon-Yi Previn met wie hij in 1997 trouwde, brengt met de film een ode aan de liefde.
En aan onconventionele koppels. Een jonge intellectuele valt voor een Venetiaanse gondelier. Een New Yorkse socialite krijgt het warm van een bandiet. En Woody Allen maakt de dertig jaar jongere Julia Roberts het hof.

‘Everyone Says I Love You’ is een van Allens warmste films. Dat zit ‘m niet alleen in de muziek, maar ook in de lokaties: de aan zijn geboortestad verknochte filmmaker, die er altijd prat op ging liever niet van het eiland Manhattan af te komen, waaiert zowaar uit naar romantisch Parijs en Venetië. [30-07-15] everyone_says_1.jpg Het is een beetje alsof Allen, op z’n zestigste, de deuren en ramen in zijn bestaan heeft opengezet en via deze film onderzoekt wat het leven nog meer te bieden heeft: in Parijs met een baguette onder de arm over Pont Neuf lopen. Door labyrintisch Venetië joggen. Zingen.

En een bonte cast verzamelen van gevestigde namen en jong talent (Natalie Portman, Natasha Lyonne) - tussen wie Allen als acteur wat magertjes afsteekt - voor een geestig verhaal over een knip-en-plak-familie die vanuit een sjiek New Yorks appartement de liefde en de wereld ontdekt.

Allen speelt zelf de ex van mater familias Goldie Hawn, bij wie hij nog altijd zijn neuroses uitstort, zoals zijn personages dat in zijn films nu eenmaal doen met vrouwen.
Maar zodra ze de East River vervangen door de Seine, lijken ze, daar op de kade, vleugels te krijgen. Terwijl ze het leven en de liefde vieren komen ze in een hartveroverend musicalmoment zelfs even, hup, los van de grond.

De komedies van Woody Allen zijn tot en met 9 september te zien in Eye Amsterdam


© RdL
Trouw
31 juli 2015