ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Karen Black 1939 - 2013De Verdediging van Robert M »

NETFLIX IN NEDERLAND

12

sep

2013

Videotheken sluiten bij bosjes, dvd winkels zitten in zwaar weer: voor filmfans valt het niet mee de persoonlijke collectie bij te houden. Veel liefhebbers hebben dan ook reikhalzend uitgezien naar de komst naar Nederland van Netflix, de Amerikaanse streamingdienst die met een catalogus van duizenden titels zo’n 30 miljoen Amerikanen bedient, en nog eens zeven miljoen abonnees elders. Nederland is het zevende land in Europa waar Netflix nu ook opereert, abonnees krijgen toegang tegen betaling van 8 euro per maand.

Netflix heeft als doel visueel entertainment zo makkelijk en breed mogelijk aan te bieden. Bepaalden traditioneel filmdistributeurs en omroepen wanneer en waar je iets te zien kreeg, als Netflix-abonnee kun je op ieder moment van de dag kijken, op je tablet, smart tv, pc, Playstation of laptop.
Dat wordt likkebaardend grasduinen. Titels als ‘The King’s Speech’, ‘Midnight in Paris’ en ‘Sideways’ duiken op, en recente populaire televisieseries als ‘Homeland’, ‘The Bridge’ en ‘Spartacus’. Per abonnement kun je vijf profielen aanmaken, en voor ieder komt Netflix op basis van zoekacties met suggesties. Binnen een gezin kan dus een achtjarige dochter een eigen collectie opbouwen met ‘Spy Kids’ en ‘Ratatouille’, terwijl haar ouders elk een persoonlijke verzameling kunnen aanleggen met bekeken én door Netflix aanbevolen titels als ‘Breaking Bad’ en ‘Orange is the New Black’.

Het aanbod per land is voor een groot deel gelijk, maar verschillen zijn er ook: voor Nederlandse kijkers is het immers interessant om produkties van eigen bodem als ‘Bride Flight’ en ‘Gooische Vrouwen’ te kunnen zien. “Lokale smaak en voorkeuren, dat is voor ons nog een zoektocht”, zegt Ted Sarandos, als chief content officer verantwoordelijk voor de titelcatalogus, en ter gelegenheid van de lancering op bezoek in Amsterdam. “Het aanbod zal flink toenemen. Over een jaar hebben we waarschijnlijk twee keer zoveel titels.”

De verschillen worden ook veroorzaakt door rechtenkwesties: het is vooralsnog onmogelijk alles voor iedereen op hetzelfde moment beschikbaar te maken. Dat mag gezien de geschiedenis van ditributie-en uitzendrechten heel verklaarbaar zijn, enigszins achterhaald is het ook. Wie nu (illegaal) downloadt doet dat lang niet altijd om kosten te besparen, maar ook uit ongeduld: waarom wachten op de dvd box als je weet dat een serie elders al wordt uitgezonden?
Netflix kan die kloof voorlopig niet dichten: de dienst biedt het eerste seizoen van ‘The Killing’ aan, maar de echte fans hebben alle drie de seizoenen natuurlijk al lang achter de rug.

Ook bij films blijft er een tijdskloof: pas na de bioscooproulatie en de uitbreng op dvd of video on demand, zullen films via Netflix beschikbaar worden. Toch heeft Netflix volgens Sarandos een positief effect op internetpiraterij. “In landen waar veel illegaal wordt gedownload wordt dat minder zodra Netflix z’n entree maakt.”
Produkties van Netflix zelf worden wel overal tegelijk gelanceerd. Zo zal het tweede seizoen van de veelgeprezen politieke serie ‘House of Cards’, geproduceerd door Netflix, binnenkort wereldwijd op hetzelfde moment voor abonnees te zien zijn.

Dat je niet per titel betaalt maar voor algemene toegang, mag heel aantrekkelijk zijn, er is ook een keerzijde: Netflix, dat zonder reclames werkt, bepaalt de selectie. En die is behoudend. Sarandos: “De nadruk ligt op titels die veel mensen willen zien.”

Netflix is geen iTunes of Spotify: een immense bibliotheek met voor elk wat wils. Netflix is dus ook geen digitaal film & televisienaslagwerk. Hoogtepunten uit het Duits Expressionisme, zoals ‘Nosferatu’ (1922) of ‘Metropolis’ (1927) zijn niet beschikbaar. De oeuvres van Charlie Chaplin of Alfred Hitchcock staan niet in de lijst. Het werk van jaren tachtig American independent Jim Jarmusch (‘Down by Law’) zul je niet vinden. Recente arthouse hits als de Franse ‘Intouchables’ en de Deense ‘Jagten’ trouwens ook niet.
Zeg nooit nooit, zegt Sarandos, maar er zijn meer dingen die je bij Netflix niet zult vinden. “Sport, competitieprogramma’s als The Voice die snel gedateerd zijn. En porno, daarvan is er genoeg op internet.”

Wat kunnen we vanaf vandaag dan wel zien? Kortgezegd: veel middle of the road Amerikaanse films van een paar jaar oud. Oscarfavorieten als ‘Million Dollar Baby’ en ‘Slumdog Millionaire’. Actieklassiekers als ‘Speed en Spiderman’. Thrillers als ‘The Da Vinci Code’ en ‘The Interpreter’.
Netflix is vooral een leuke aanwinst voor de, laten we zeggen, niet al te avontuurlijke filmkijker die het een ander heeft gemist.

Een greep uit het Nederlandse aanbod:

De Heineken Ontvoering
Komt een Vrouw bij de Dokter
Brownian Movement
Tirza
Kikkerdril
Sint
Onder Ons
Oorlogswinter
Sonny Boy
Theatershows van cabaretiers Hans Teeuwen, Ronald Goedemondt en Claudia de Breij


© RdL
Trouw
12 september 2013