ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Easy VirtueUnspoken »

DISGRACE

4

jun

2009

Het gezicht van John Malkovich. Dat wonderlijk uitgestreken gezicht, met die priemende ogen die allerlei tegenstrijdigs in zich kunnen verenigen. Kilte, minachting, ongenaakbaarheid, gekte, gesmoorde razernij. Je weet nooit zeker of je er met plezier naar kijkt, maar het is, in combinatie met zijn lijzige stem die zo soepel laveert tussen flemend zacht en zuigend scherp, zonder twijfel nog steeds een van de meest verwarrende en krachtige gezichten van de hedendaagse cinema.
[16-06-09] disgrace.jpgDe Amerikaanse, in Australië werkzame regisseur Steve Jacobs buit Malkovich’ signatuur ten volle uit in ‘Disgrace’, de verfilming van het gelijknamige, in 1999 met de Booker Prize onderscheiden boek van de Zuid Afrikaanse auteur J.M. Coetzee.

De acteur begint koel, zeg maar koud. Als David Lurie, poëzieprofessor aan de universiteit van Kaapstad, heeft hij de uitstraling van een verveelde, verwende man die betaalt voor seks of die anders met obligate charme afdwingt van een studente. Zijn hooghartige filosofieën over lust – voor gekleurde vrouwen – legt hij achteloos voor aan zijn lesbische dochter Lucy die hij opzoekt nadat hij vanwege de affaire van de universiteit is gegooid. Hun relatie wordt er niet warmer op.

Lucy (Jessica Haines, een actrice met ook al zo’n mooi gezicht, dat stuurs en zonnig tegelijk kan lijken) woont in haar eentje op een afgelegen boerderij waar ze bloemen kweekt. Volgens Petrus (Eriq Ebouaney), de zwarte boer die een stuk van Lucy’s land heeft gekocht, is dat veilig. Maar na een gewelddadige gebeurtenis die vader en dochter in misère en vernedering achterlaat, is Davids koude blik definitief veranderd: voor het eerst zie je verbijstering, pijn, maar ook compassie in die ogen.
[16-06-09] disgrace_2.jpgDavids eerdere gemakzuchtige morele uitspraken dreunen in herinnering na in het tweede deel van Jacobs zoekende, filosofische film over modern Zuid Afrika, waar in de lange schaduw van Apartheid een stille oorlog woedt tussen ‘schuldigen’ en ‘schuldeisers’ die het pijnlijke verleden niet zomaar laten rusten. Lucy is dapperder in haar erkenning van dat proces, maar dat maakt haar tegelijkertijd niet minder naïef dan David, die zich nauwelijks realiseert hoe flauwtjes zijn roep om gerechtigheid klinkt.
De wonden zijn groot en diep. Wat te doen? In deze subliem opgebouwde, fraai gefotografeerde, mooi geacteerde, maar uiteindelijk vooral wrange film lijkt degene met de meest positieve vooruitzichten Petrus te zijn, een onverstoorbare man die zich niet van de wijs laat brengen door wat er gisteren is gebeurd. Halsstarrig, op het absurde af, concentreert hij zich op het heden: ‘Nu is het goed.’

Disgrace
Regie: Steve Jacobs
Met John Malkovich, Jessica Haines, Eriq Ebouaney

© RdL
Trouw
4 juni 2009