ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Catherine van Campen over Eeuwige MoesPaul Newman 1925 - 2008 »

GOUD - NIEK KOPPEN OVER

27

sep

2008

In ‘Goud’ volgt documentairemaker Niek Koppen het Nederlands dameshockeyteam tijdens de voorbereidingen op het Wereldkampioenschap 2006 in Madrid. Hij filmt de vrouwen en hun coach tijdens trainingen, in hotelkamers en in de dug out. Kameraadschap, ruzies, tranen en euforie, de gebruikelijke ingrediënten van topsport.

Gaven de speelsters makkelijk toestemming om ze zo intensief en op zulke spannende momenten met een camera te volgen?
Ik had het in 2002 al eens geprobeerd, toen wilden ze niet. Nu was het team iets anders samengesteld, deze speelsters vonden het goed. En de coach, Marc Lammers, ook. Ik heb duidelijk gemaakt dat ik álles wilde filmen, dat ik alleen privédingen achteraf niet zou gebruiken als iemand bezwaar maakte. Maar alles wat met hockey te maken heeft wilde ik in de film kunnen gebruiken.

‘Goud’ volgt de opbouw van een klassieke sportfilm. Eerst lijkt de situatie hopeloos, maar uiteindelijk volgt, na veel omwegen, toch de overwinning. Had het ook een film opgeleverd als het dames hockeyteam vorig jaar níet had gewonnen?
Dat denk ik wel. Ik hoopte natuurlijk dat ze in de finale zouden komen, maar dat was allerminst zeker. Er stond veel op het spel, voor de speelsters, voor Marc. Het was zestien jaar geleden dat Nederland voor het laatst de wereldtitel had behaald, dus iedereen was erg gedreven. Ik dacht: wat er ook gebeurt, het wordt wel spannend. Uiteindelijk is het voor de film goed dat ze wel hebben gewonnen. Voor een publiek is het leuk om naar winnaars te kijken, om te zien dat ze eerst door diepe dalen moeten gaan om tenslotte de top van de berg te bereiken.

Als kijker raak je een beetje in de war door de vele blonde vrouwen met paardenstaarten. In de film worden ze niet met naam geïntroduceerd. Waarom niet?
Zelfs al zie je een naam de eerste keer, als publiek ben je ‘m drie minuten later toch weer vergeten. In de montage heb ik me er wel mee beziggehouden hoor, of je ze uit elkaar kunt houden. Maar uiteindelijk vind ik het geen groot probleem: het gaat niet om de individuele mensen, maar om de groep.

Tijdens een trainingsstage zien we de speelster steeds in tonnetjes ijskoud water zitten. Waar is dat goed voor?
Dat is bedoeld om het lichaam te herstellen na een zware training in de hitte. Voor de spieren is het belangrijk om zo snel mogelijk af te koelen, zeker als je je een dag later weer moet inspannen.

U gaat in uw documentaires thematische vele kanten op. Geschiedenis (‘De Slag in de Javazee’), Britse tradities (‘Hunt’), politiek (‘De Keuken van Kok’). Bent u breed geïntereseerd of komen er verhalen op u af die verteld moeten worden?
Mijn blik is breed, maar ik ben vooral geïnteresseerd in groepen, in hoe mensen met elkaar omgaan. Ik had iets persoonlijks met het verhaal van de slag in de Javazee, omdat de familiegeschiedenis van mijn moeder daarmee verweven is. Voor het overige denk ik bij onderwerpen: zit daar een goede film in? En ik interesseer me voor verhalen die iets zeggen over de Nederlandse samenleving. Ik denk dat de manier waarop Marc, de coach, soms tot wanhoop wordt gedreven door de overlegcultuur die van hem wordt verwacht, veel zegt over Nederland.

©Remke de Lange

‘Goud’ gaat op 28 september tijdens het Nederlands Film Festival in première en is vanaf 4 oktober in de filmtheaters te zien.