ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Amsterdam Fantastic Film Festival 2008She's a Boy I knew - Gwen Haworth over »

TIM BURTON IN AMSTERDAM

11

apr

2008

Onder daverend applaus stapte filmmaker Tim Burton woensdagavond tijdens de opening van het 24th Amsterdam Fantastic Film Festival de grote zaal van Tuschinski binnen. Met zijn kenmerkende verwaaide haardos en lange zwarte jas had hij meer van een toevallige passant dan een eregast, maar hij betoonde zich vereerd met de Career Achievement Award die[10-01-09] tim_burton.jpg hij kreeg voor zijn meesterlijk fantasievolle oeuvre, dat films als ‘Edward Scissorhands’, ‘Ed Wood’, ‘Sleepy Hollow’ en de recente, bloedige seriemoordenaarmusical ‘Sweeney Todd’ omvat.
Het beeldje dat hij in handen kreeg, een griezelig kriebelbeest, leek hem wel “een geschikt figuur voor een volgende film.” De Amerikaanse, inmiddels in Engeland woonachtige filmmaker maakte zich in zijn dankwoord nog even vrolijk over de ridderorde die voormalig AFFF directeur Jan Doense zojuist had gekregen ‘voor het vertonen van horrorfilms’, en verdween toen weer in de drukte van het Rembrandtplein.

Maar gistermiddag ging hij er even voor zitten. In een bioscoopzaal met veel meer mensen dan stoelen liet Burton (1958) zich goedgemutst interviewen over zijn carrière die hem tot een van de meest bewonderde vreemde eenden in Hollywood maakt. Het gevoel een buitenbeentje te zijn had hij als klein kind al, toen hij de kleurige lichtheid van het aangeharkte leven in een suburb ontvluchtte met zwart wit televisiebeelden. “Volgens mijn ouders keek ik al voordat ik kon lopen of praten naar monstersfilms.”
Hoe hij zich staande heeft gehouden tegenover grote studios en toch vrijwel al zijn films een persoonlijk stempel heeft gegeven, tja, dat valt lastig te verklaren. “‘Beetlejuice’, onafhankelijk geproduceerd, leverde geld op en toen mocht ik van Warner Brothers ‘Batman’ maken. En daar maakte ik vervolgens géén ironische, kleurrijke stripverfilming van.”
Zulke keuzes maken hem tot een ‘auteur’, stelt de gespreksleider. Burton: “Nou, dat is beter dan asshole.”

Wanneer het publiek zich in het gesprek mag mengen staat een jongetje van een jaar of dertien op. “Gaat u nog eens een kinderfilm maken?” vraagt hij. “‘Sweeney Todd’ is toch een kinderfilm?” grapt Burton, die met ‘Charlie and the Chocolate Factory’ veel jonge kijkers blij maakte. “Weet je, ik beschouw mijn films niet als hardcore horrorfilms die ongeschikt zijn voor kinderen. Maar vooruit, misschien zorg ik de volgende keer voor minder bloed.”
Na een uurtje praten is het weer tijd om te vertrekken. Burton doet dat wijselijk, vrolijk zwaaiend, door de nooddeur. De enthousiaste mensenmassa zou hem nooit hebben doorgelaten, er zijn nog zóveel vragen. Het wordt weer wachten tot zijn volgende film.

Tim Burton in Amsterdam
Amsterdam Fantastic Film Festival

©RdL
Trouw
11 april 2008