ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Knocked UpChina Blue »

THE BRAVE ONE

27

sep

2007

Ze is meestal alleen, Jodie Foster. In vrijwel al haar rollen (‘The Silence of the Lambs’ voorop, maar ook in films als ‘Little Man Tate’ en ‘Panic Room’) speelt Foster vrouwen die gewend zijn hun eigen boontjes te doppen. Een loner.
Als een van de weinige vrouwen belichaamt zij, vooral in haar recente films, een Amerikaanse ideologie die Hollywood graag en veelvuldig koestert: het individu neemt, bij gebrek aan competente autoriteiten, zelf het recht in handen. ‘The Searchers’, ‘Death Wish’, ‘Die Hard’.

‘The Brave One’ past in deze traditie en Jodie Foster past in de hoofdrol van Erica Bain, een Newyorkse radiomaakster die op eigen houtje de dood van haar geliefde wreekt.
Ze vormen een mooi stel, deze kleine blonde vrouw met haar intense blik en David (Naveen Andrews), een grote donkere man met woest haar en zachte ogen. Maar lang duurt het niet. Tijdens een avondwandeling door Central Park maakt een extreem gewelddadige roofoverval een einde aan hun romantisch geluk. Fysiek hersteld koopt Erica een wapen en zet haar trauma om in actie. Aso’s opgelet!

Stripverfilmingen als ‘Batman’ en ‘Spider-Man’ leunen op dezelfde motor van het geknakte rechtvaardigheidsgevoel maar verpakken die in snelle actie en humor. ‘The Brave One’ is een realistisch (en humorloos) drama en dat betekent dat je als maker alle psychologie uit de kast moet trekken om het grove geweld waartoe de held zich verlaagt, te ‘rechtvaardigen’. De Ierse regisseur Neil Jordan (‘The Crying Game’) slaagt daar nauwelijks in.

Het is wel sterk hoe Erica zich in haar radioprogramma laat gaan in zelfanalyse: “Ik begreep angst nooit, ik dacht dat het iets was voor zwakkeren.” Nu is angst haar grootste kracht.
Tegelijkertijd vergt Jordan moreel het uiterste van zijn kijker door Erica verslingerd te laten raken aan haar nieuwe kranigheid. De eerste keer schiet ze uit zelfverdediging, de volgende keren gaat ze het gevaar niet uit de weg, zoekt ze het zelfs op. Het brengt haar dichter bij de geduldige, zachtmoedige politieman Mercer (Terrence Howard) die de moorden onderzoekt. Maar wat het haar verder oplevert kun je nauwelijks meevoelen.

Een gewone vrouw, ooit vervuld van tederheid en poëzie, groeit uit tot een moordmachine. We moeten het de normaalste zaak van de wereld vinden, net als het abjecte, a-morele einde dat met dapperheid weinig te maken heeft.

The Brave One
Regie: Neil Jordan
Met: Jodie Foster, Terrence Howard, Naveen Andrews

©RdL
Trouw
27 september 2007