ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Canon van de filmThe Brave One »

KNOCKED UP

27

sep

2007

Mannen blíjf je opvoeden. Ze hebben hun rijbewijs en mogen stemmen maar toch heb je je handen aan ze vol. Als vrouw dan. In sitcoms en reclames stikt het er van: grote kinderen in snelle auto’s of slurpend met hun soep, hoofdschuddend gadegeslagen door hun vrouwen. Die weten gek genoeg zonder bewegwijzering de weg naar volwassenheid te vinden.

Filmmakers zijn ook dol op het cliché. ‘About a Boy’, ‘Big Daddy’, ‘Wedding Crashers’, films waarin mannen zich net zo lang egocentrisch gedragen totdat moeder de vrouw het stopbord opsteekt, op straffe van haar vertrek. Het blijkt een lucratieve formule, misschien omdat een groot deel van het huidige bioscooppubliek zich helemaal kan vinden in de angst om op te groeien.
Daar zal schrijver-regisseur Judd Apatow (‘The 40 Year Old Virgin’) vast aan hebben gedacht toen hij zich zette aan de wat onappetijtelijk getitelde ‘Knocked Up’ (‘zwanger geschopt’), waarin een jonge vrouw zeer ongewenst zwanger raakt na een dolle nacht met een onbekende.

Het pr materiaal van de film doet het ergste vermoeden: een eitje wordt van alle kanten belaagd door zaadjes. Zucht.
Gek genoeg is ‘Knocked Up’ minder puberaal dan je zou denken. Alison (Katherine Heigl) is een zonnige blondine met een televisiecarrière die door haar zwangerschap ineens zit opgescheept met Ben (Seth Rogen), een wietrokende, bierdrinkende werkloze die een huis deelt met een paar andere ambitieloze bankhangers die slechts fantaséren over seks. Deze bijfiguren zijn oervervelende karikaturen, maar de pogingen van de aanstaande ouders elkaar tenminste áardig te gaan vinden zijn eigenlijk best overtuigend en soms zelfs amusant.

Judd Apatow durft er volwassen thema’s zelfs met enige ernst doorheen te weven, zoals Alisons angst voor haar loopbaan, haar veranderende lichaam en voor een bevalling zonder haar eigen arts. Die ernst wordt weerspiegeld in het huwelijk van Alisons oudere zus (een energieke rol van Apatows vrouw Leslie Mann), die met twee kinderen, perfect huis en emotioneel afwezige man, ineens de angst om het hart slaat vanwege haar voorbije jeugd.
Na een tijdje realiseer je je dat het stuk voor stuk sportieve, warme mensen zijn en dat is voor een film met zo’n melige premisse een aangename verrassing. Het maakt van ‘Knocked Up’ een maffe, wat verwarrende komedie die soms infantiel en stuitend is, dan weer slim en geestig. Je vraagt je af voor wie de film in hemelsnaam is bedoeld.

Knocked Up
Regie: Judd Apatow
Met: Katherine Heigl, Seth Rogen, Leslie Mann, Paul Rudd

©RdL
Trouw
27 september 2007