artikelen in de rubriek "wijn"
-
Chenin: de alleskunner van de Loire »
Loirewijn, die is wit en heel fris. Toch? Natuurlijk, Sancerre, Menetou-Salon zijn beroemde namen van delicate, lichte wijnen. Maar naast sauvignon blanc met z’n groenige citrusgeur is er een andere witte druif die...
-
Provence: onweerstaanbaar »
Laat de naam ‘Provence’ vallen en prompt bevindt iedereen zich in zwoele sferen. Warme zonnige zomers met kleurige zeeën van lavendel en zonnebloem, lange avonden met zingende cicaden, en natuurlijk...
-
Chardonnay: het is maar een druif »
Geplaagd en verguisd. Bewonderd en bemind. ‘s Werelds beroemdste witte druif maakt nogal wat los bij wijndrinkers. Je bent voor of je bent tegen, lijkt het wel. Chardonnay. Het is maar een druif! De naam van het...
-
Kerststress: feestelijke wijn »
Stress voor decemberborrels, kerstdiners en eindejaarsfuifjes? Begrijpelijk, maar niet nodig. Zorg dat je een basispakket wijn in huis hebt en je kunt gasten ontvangen én feestelijke presentjes weggeven. Kadootjes...
-
de zin en onzin van vin naturel »
Ga in Parijs op zoek naar wijn en je hebt grote kans dat je moet kiezen tussen óf generieke slobberwijn met bekende namen als Chablis of Rhône, of wijn die in ongeveer alles de tegenpool is: vin naturel. Weet...
-
Paris Tasting: Frankrijk van z'n voetstuk »
Sommige wijnliefhebbers zijn heel eenkennig: Frans, exclusivement. Want: Frankrijk zou het enige land zijn dat kwaliteitswijn maakt. Over persoonlijke smaak valt niet te twisten, maar deze bewering snijdt al sinds 1976 geen...
-
Euro-flexibiliteit »
In Amsterdam zijn er plekken waar je geen Nederlands meer hoort. Net als in andere Europese steden stikt het hier van de expats. Sommigen van hen komen uitgerekend in ons kikkerlandje, waar je moet zoeken naar een...
-
Wijn op zolder »
Haar vader was een wijnliefhebber. Het type man dat tijdens vakanties in Zuid-Frankrijk flessen inkocht en ze thuis weglegde. Want ja, wijn moet liggen hè. De vader is enige tijd geleden overleden, nu wil de weduwe van...
-
Rosé: terrasslobbertje of feestelijk? »
Lente in je bol? Dan is het tijd voor rosé. De vrolijkst gekleurde aller wijnen heeft maar het minste zonnesprietje nodig om te fonkelen in het glas. En wie denkt dat rosé op z’n best een simpel...
-
Veuve Clicquot: grande dame van Champagne »
Klein van stuk, groots van invloed. Over de hele wereld kun je haar champagneflessen tegenkomen met dat opvallende gele etiket: Veuve Clicquot. Voordat het een wereldwijd bekend merk werd, was Veuve Barbe-Nicole Clicquot...
-
Een goed glas wijn bij Retour en Bourgogne »
In ‘Retour en Bourgogne’ raken drie volwassen kinderen met elkaar geconfonteerd na de dood van hun vader. Een klassieke verhaalopzet, in dit geval tegen de achtergrond van een van ‘s werelds meest bewonderde...
-
Sherry!? »
Sherry? Ik drink het zelden. Als Nederlandse borrelaar grijp je nu eenmaal eerder naar bier, of een frisse wijn. In Spanje gaat dat anders. In Spanje is borreltijd het moment van de dag voor heerlijke hapjes die wat...
-
Kerstwijn »
En, wat schenken we met de feestdagen? December is dé maand om bijzondere flessen open te maken, een bezoekje aan de wijnspeciaalzaak te plannen en misschien iets stoffigs onder uit de kelder te halen. Creëer zelf...
-
Op stap in de Rhône »
Van de wijnen hield ik al, maar oh wat is het leuk om in de Rhône te zijn en ze terplekke te proeven. Vier dagen heb ik uitgetrokken voor alleen de noordelijke Rhône. Condrieu, (Crozes) Hermitage, Côte...
-
Rhône: M. Chapoutier »
De naam zie je overal in het landschap. In de tijd dat de treinlijnen door het Rhônedal werden aangelegd, kwamen lokale wijnproducenten op slimme marketingideeën: metershoge naamborden op de steile hellingen...
-
Rhône: Domaine Boissonnet »
Heel veel leuker dan bij Domaine Boissonnet kan een bezoek aan een wijnbedrijf wat mij betreft niet worden: bescheiden presentatie, puike wijn.
De proefkelder midden in het plaatsje Serrières, op de westoever van de...
-
Rhône: Vidal-Fleury »
Een van de charmes van de noordelijke Rhône is dat veel wijnen worden gemaakt door kleine producenten: bedrijven die al generaties in de familie zijn. Met een produktie van een miljoen flessen per jaar, uit negentien...
-
Rhône: Domaine Gérard »
Het leuke van de naam van de maker op een etiket is dat je precies weet wie er met zn handen in je wijn heeft gezeten.
De keerzijde: om de zoveel tijd moet alles weer anders. Op de etiketten staat nog...
-
Rem's Row in Afrika - deel 2 »
Toen ik afgelopen winter naar Wellington, Zuid-Afrika vertrok voor mijn wijnproject Rem’s Row 2 dacht ik: iedere Zuid-Afrikaan is trots op pinotage. De werkelijkheid ligt net anders. Tegelijkertijd zou mijn eigen...
-
Rem's Row in Afrika - deel 1 »
Toen ik in 2009 besloot een jaar op een Australische wijnboerderij door te brengen, stelde ik me daar vooral een romantisch bestaan bij voor: wijnmakers, dat zijn mensen die door wijngaarden kuieren, een gezellige hond in hun...
-
Twee Mouton Rothschild, graag »
Onlangs stond ik op een vrijdagmiddag in een van mijn favoriete wijnwinkels in Amsterdam, toen er, tien minuten voor sluitingstijd, een Chinees stel met een jongetje binnenstapte. De man vroeg om twee flessen Mouton...
-
Plaimont avec plaisir! »
In de raadszaal van het historische stadhuis van Gouda, waar vroeger druk werd gedebatteerd, zit op een winterse ochtend een flink gezelschap in alle stilte wijnen te proeven. De helft van de mensen draagt een alpinopet...
-
Sterren stralen »
In de donkerste tijd van het jaar regent het sterren. De Michelinsterren zijn weer verdeeld, top 10-lijstjes vliegen je om de oren en ook in de wijnwereld wordt met onderscheidingen de balans van het afgelopen jaar opgemaakt...
-
Machowijn »
Als het gaat om technologische ontwikkelingen dan heb je een goeie aan Australiërs. Wars van eeuwenoude tradities hebben wijnmakers down under de afgelopen decennia laten zien wat de impact op de wijnindustrie kan zijn...
-
Herfst? Gigondas! »
Ik ben geen seizoensdrinker. Het mag zwoel zomeren, er mag sneeuw vallen: wit drink ik het hele jaar door. Rood trouwens ook. Het wordt niet snel te warm voor rood, wel? Ga dat in Spanje of Zuid-Frankrijk maar eens...
-
Mystery wijn »
Iets uitzoeken in de winkel of op een wijnkaart: met wat basisinformatie komen we er wel uit. En zo niet, dan is er iemand in de buurt die je met beloftes als ‘fris’, ‘donker fruit&rsquo...
-
Feestwijn »
Een wijnwinkel binnenstappen is een beetje zoals naar een feestje gaan. Blikvangers zijn de bekende gasten, die overal opduiken waar het gezellig is. Ja hoor, daar zijn ze weer: sauvignon blanc, chardonnay, cabernet...
-
Lokale wijn »
Heel gek: wijn smaakt vaak het best op de plek waar ie is gemaakt. Dat is het leuke aan wijnreizen. Onlangs had ik het voorrecht op uitnodiging van het Informatiebureau voor Duitse Wijn een paar dagen door te brengen in...
-
HLN - Dag wijn! »
Sense of place Het valt me niet mee om Zuid-Afrika, Wellington, de Bosman-farm en, bovenal, Rem's Row te verlaten. De wijn komt gelukkig over een jaar naar me toe. Maar de plek waar de druiven hun leven begonnen, laat ik...
-
Rijk's: fluwelige gratie »
Een jaar of wat geleden stond er in de wijngaarden van Rijk’s van alles aangeplant: sauvignon blanc, cabernet sauvignon… Nu concentreert wijnmaker Pierre Wahl zich op drie druivenrassen: chenin blanc, pinotage en...
-
HLN - Wespennest »
Platgeknuffelde bastaarddruif Heb ik weer: met pinotage heb ik me in een wespennest begeven. Toen ik besloot Rem's Row 2.0 in Zuid-Afrika te maken lag pinotage zo voor de hand dat ik er geen moment bij stil had gestaan...
-
FRAM: eigenwijs ambachtschap »
Hij ziet eruit als een Galliër, weggelopen uit het kleine, standvastige dorpje van Asterix en Obelix: Thinus Krüger heeft wild haar in een fantastische koperkleur en een nadrukkelijk niet-gefatsoeneerde snor. Hij is...
-
HLN - Flessenzoektocht »
Rust? Hoezo rust? Kijk dan toch: acht oude Franse vaten vol met Rem’s Row. Binnen ligt de wijn zachtjes te snurken. Dat klinkt misschien raar, maar serieus: de gistcellen zijn de laatste suikers aan het opeten, en...
-
Terug naar Reyneke: autistische wijn »
Het leuke van terugkeren naar een plek waar je eerder bent geweest is dat je oude bekenden kunt opzoeken.
Toen ik vorig jaar in Zuid-Afrika was, werd ik uitgenodigd om te komen eten bij Johan Reyneke, die ten westen van...
-
Winter's Drift: proeven langs het spoor »
Natuurlijk zijn de Cape Dutch huizen prachtig: de fris wit geschilderde farms, waar een slave bell nooit zal ontbreken, verwijzen niet alleen naar Zuid-Afrika’s gecompliceerde verleden, met hun stevige muren en kleine...
-
HLN - Beetje verloren »
Is een wijnkelder het grootste deel van het jaar een rustige plek, tijdens de oogst volgt het ene hoogtepunt na het andere. In tank #14 ging het suikergehalte van de paarse massa, die we drie keer per dag goed omhulselden...
-
HLN - Paarse hoed »
Actie in de tank! Het was even nagelbijten: wat zullen de gistcellen, die zijn meegekomen met de druiven uit Rem's Row, gaan doen? Gaan ze vanzelf aan de slag, of moeten we ze overbluffen met gist uit een pakje? Volgens...
-
HLN - Hulpmiddelen »
Tank #14 zit lekker vol, de thermometer staat op 18,2 graden: alles onder controle. Fijn, maar voor mij, als emotioneel betrokken amateur wijnmaker, is dit een wat frustrerende fase. Heel veel meer dan van boven door het luik...
-
HLN - Perfect Day »
De zon kwam op vanachter de bergen: half zeven, ik stond klaar in het Haasveld. Stipt om zeven uur reed er een 'bakkie' voor: opzichter Albertus achter het stuur, een ploegje van zo'n vijftien in blauw geklede mannen en...
-
HLN - Speeddate met druiven »
Krijg je dat: oogststress Het is bevestigd: morgen gaan we plukken. Hartstikke leuk natuurlijk, maar eerlijk is eerlijk: ik heb mijn druiven net ontmoet en nu gaan ze al. Dus heb ik vandaag, tikje gestressed, eindeloos op...
-
HLN - Een rij! »
Daar is ie dan: Rem's Row! Denk niet dat ik jullie dagelijks ga lastigvallen, maar nieuws is nieuws. En vandaag is dat: ik heb een pinotagerij gekozen. Vanochtend heb ik een paar uur door de velden gesjouwd, druiven...
-
HLN - Gearriveerd »
Ik ben er: Wellington, Zuid-Afrika. Allemachtig, wat is het hier heet! Sinds mijn aankomst, vijf dagen geleden, is de thermometer overdag niet onder de 34 graden gekomen. Mij hoor je niet klagen. Zomerjurkjes en hoed uit...
-
HLN - Besluit »
Het besluit is genomen: ik ga naar Zuid-Afrika. Samen hebben jullie, enthousiaste Rem's Row 2.0-vrienden, dik 1000 flessen wijn besteld! Binnen twee weken hebben zich warmhartige wijn-mecenassen gemeld, zijn er kleine en...
-
'Ik denk de hele dag aan druiven' »
Fiano, greco, falanghina, aglianico, sciascinoso… toen Alexia Capolino Perlingieri elf jaar geleden besloot wijn te gaan maken stond één ding vast: alleen lokale druiven uit Campania komen in haar wijn...
-
Nederlandse wijn: steeds beter »
Goud! De Limburgse wijnmakers staan te glunderen naast hun fles. De witte wijn van Gertje Hahn en Wolfgang Kraus is door de nationale Wijnkeuring onderscheiden met het hoogst haalbare: een gouden medaille. Hun 2013...
-
Nicolas Joly: "Biodynamie is slechts het begin" »
Hij is een van de meest uitgesproken voorvechters van biodynamische wijnbouw. Nicolas Joly heeft er al sinds eind jaren ‘70 ervaring mee, en inmiddels geldt de Franse wijnproducent uit de Loire als een autoriteit. Is...
-
VDP: Duitse toppers »
Soms realiseer ik me wat een ongelofelijke mazzelaar ik toch ben. Uitgenodigd voor een persreis door enkele van de mooiste wijnstreken langs de Rijn in Duitsland, beland ik op de laatste dag in Wiesbaden bij de jaarlijkse...
-
Champagne: altijd een excuus voor bubbels »
Wachten we tot oudjaar, een examen of huwelijk? Welnee, voor een fijne fles bubbels kun je altijd wel een gelegenheid bedenken. En waarom dan niet de meest verfijnde kiezen: champagne. Een volk dat iedere zondagbrunch...
-
AH: gouwe ouwe Elzas »
Wijn uit glazen met groene voeten: als kind van de jaren zeventig zag ik ineens alle volwassenen ermee. Je ziet de glazen nog steeds in de Elzas zelf, waar ze een lekker oubollige combinatie vormen met de schattige...
-
AH: nieuwe look, nieuwe wijnen »
Wijn neerzetten op smaak; andere ketens deden het al, nu volgt Albert Heijn met een wijnschap waarin kleuren en aanduidingen als 'stevig' en 'fris & fruitig' de weg wijzen in het aanbod. Wie graag Spaans drinkt of...
-
Zuid-Afrika: 20 jaar democratie & wijn »
In de eerste achttien jaar van zijn professionele leven maakte Rydal Jeftha niet één keer promotie. Als assistent inkoper voor een fruitsapbedrijf nam hij allerlei taken over van zijn baas toen die op een...
-
Asperges & wijn »
Bestaat er een feestelijker gerecht dan Hollandse asperges? Zodra de Confrérie de l’Asperge het aspergeseizoen opent, storten Nederlanders zich verlekkerd op de koningin van de groente, het witte goud, de parel...
-
Zuid-Afrika: Deetlefs »
“Ik zat nog op school toen mijn vader zei: ‘Misschien maak ik het niet meer mee, maar er komt een tijd dat de Zuid-Afrikaanse grenzen open gaan voor handel’.” Het was halverwege de jaren zeventig...
-
Zuid-Afrika: Spier Estate »
Spier is een tikje overweldigend. In de proefruimte, waar de Spier wijnen open staan, is alles gemaakt van gerecycled materiaal. Restaurant Eight serveert groenten en vlees, biologisch of biodynamisch geproduceerd, van eigen...
-
Zuid-Afrika: Reyneke Wines »
“Tragisch dat diegenen die beweren op te komen voor de armen hen waarschijnlijk de meeste banen hebben gekost. Nog nooit eerder zoveel oogstmachines gezien :(”, twitterde Johan Reyneke begin maart. Reyneke, die op...
-
Zuid-Afrika: Bosman Family Vineyards »
De boerderij (est. 1699) kan zo in de reisfolders: een verzameling schitterende historische, strak wit geschilderde gebouwen rond onberispelijke gazonnen. De slave bell, ooit een onmisbaar communicatiemiddel op iedere...
-
Zuid-Afrika: Solms-Delta »
“Op mijn twaalfde kreeg ik mijn eerste schoenen.” Sanna Malgas is medewerkster van het piepkleine, maar informatieve Museum van de Caab. Terplekke opgegraven prehistorische voorwerpen, oude kaarten van de...
-
Zuid-Afrika: Kleinood »
Alleen al de naam is mooi: Kleinood. Gerard de Villiers, afstammeling van een Franse hugenoot die eind 17e eeuw naar Zuid-Afrika kwam en wijn begon te maken, is technisch ingenieur. Dat merk je aan alles. In de...
-
Ruinart: champagne & kunst »
Geeft champagnehuis Ruinart een feestje dan wórdt het ook een feestje. Ter gelegenheid van de onthulling van de werken die kunstenares Georgia Russell maakte voor het champagnemerk, kwamen de Parijse art scene...
-
House of Mandela-wijnen gelanceerd »
Toen Nelson Mandela in 1990 na 27 jaar gevangenschap vrij kwam, werd hij op weg naar huis omringd door een zwerm bijen: zijn voorouders die hem verwelkomden, meent zijn dochter Makaziwe (1954). Bijen zijn een...
-
9 wijntips voor de feestdagen »
Feestdagen: hét ideale moment om eindelijk die mooie bewaarwijnen uit het stof te halen. Al jaren liggen de erfstukken en sjieke geschenken onderin de kledingkast, in de garage, of in een heuse kelder: tijd om ze...
-
Oosters eten & Duitse wijn »
Bier bij bami, sake bij sushi. Lekker makkelijk toch? Nou vooruit, wil je zo nodig wijn bij Aziatisch eten, dan drink je gewürztraminer, luidde lange tijd het devies. De zwoele geur van lychee die deze aromatische...
-
Wijn: ingredienten & ingrepen »
Wijn: dat zijn vergiste druiven. Een natuurprodukt. Wil je het als wijndrinker helemaal zuiver, dan kies je biologische of biodynamische wijn. Toch? Zo simpel is het niet. Wijn is, net als andere goederen in de supermarkt...
-
Ik heb een droom - Telmo Rodriguez »
Ik heb wijnmaken gestudeerd in Bordeaux. Daarna was het: waar wil je werken? Château Margaux, Lafite, Petrus? Ik besefte dat ik helemaal niet wilde werken voor een grote naam. Ik heb niks met merken, ik ben niet geboren...
-
Koningswijn »
Koningsdag, koningsspelen, koningskroning, koningslied: sinds de aankondiging van Beatrix’ abdicatie lijken Nederlanders nauwelijks nog aan iets anders te kunnen denken. Vandaar alle oranje shirts en paraplu’s...
-
Hartige viognier »
Hoe laat je mensen je wijnen proeven? Je nodigt ze uit om te komen eten. Dus organiseerde Marc Schols van wijnbar SoVine in Amsterdam deze week een winemaker’s dinner. Schols is niet alleen eigenaar van de trendy bar en...
-
Duitse wijn: hip en ambitieus »
In zwierige letters staat het op zijn linkeronderarm: Main Silvaner rockt. ‘Main’ is de naam van de rivier die door zuidelijk Duitsland slingert, maar klinkt ook als ‘mein’. Mijn silvaner rockt. Alleen...
-
Nederland wijnland »
Nederland begint als wijnland mee te tellen. Zo’n 180 commerciële wijnproducenten maken van nieuwe druivenrassen wijnen die in eigen land een enthousiast publiek vinden en ook op internationale wijnconcoursen lof...
-
goud voor NL wijn »
Vandaag begint de Nationale Wijnweek, dé gelegenheid om overal in het land Nederlandse wijn te proeven. Bij de jaarlijkse Nederlandse Wijnkeuring zijn onlangs 24 wijnen van eigen bodem onderscheiden met een zilveren...
-
Riesling-bekeerling »
Riesling op z’n tijd: heerlijk. Maar 2372 rieslings?! Op uitnodiging van het Deutsches Weininstitut neem ik, voor het eerst in mijn leven, deel aan een wijnjury. De jaarlijkse internationale Best of...
-
1200 flessen »
1200 flessen. Daar stonden ze dan. Tijdens de oogst van 2010 had ik in McLaren Vale, Australië een eigen wijn gemaakt. Ik werkte er een jaar voor een wijnbedrijf en dacht: leuk, een wijnprojectje voor vrienden en familie...
-
Eigen Wijn is in Nederland »
Eigen Wijn is gearriveerd! Mijn wijn die ik in augustus 2010 in McLaren Vale in houten vaten heb achtergelaten, is in het land. Voor een eerste impressie, klik hier. Tijdens de oogst van 2010 heb ik deze single row shiraz...
-
Penfolds: Grange proeven »
Wie zich geen $600 kan veroorloven voor een fles Grange, een van Australië’s duurste wijnen, kan wel een Grange próeven. Penfolds Magill Estate, het landgoed aan de oostkant van Adelaide waar de uit Engeland...
-
Yalumba: trotse familie »
‘Australie’s oudste familiewijnbedrijf’ is de trotse slogan van Yalumba. Terecht trots, want in de tijd dat veel andere wijnbedrijven opgingen in grote corporaties als Fosters of Constellation, hield de...
-
Scarpantoni: Italiaanse glim »
De naam klinkt Italiaans en de Scarpantoni cellar door oogt met veel glim, plavuizen vloeren en een kitscherige fontein in de tuin ook Italiaans: de familie Scarpantoni kwam in de jaren vijftig vanuit Abruzzi naar...
-
Noon: snel uitverkocht »
De wijnen van Noon zijn donker, diep en ontzettend lekker. Maar Drew en Rae Noon maken jaarlijks zo’n bescheiden aantal flessen, dat je je best moet doen om er een te pakken te krijgen. In november zetten ze de deur...
-
Wirra Wirra: veel plezier »
Bij Wirra Wirra draait alles om plezier, geheel in de geest van de man die het wijnbedrijf in 1969 begon, de excentrieke, lokaal zeer beminde Greg Trott (1934 – 2005). Bij Wirra Wirra kun je terecht voor wedstrijden...
-
Shingleback: herkenbare hagedis »
Shingleback is te koop bij Nederlands grootste drankwinkelketen, dus waarom langsgaan als je in McLaren Vale bent? Om te proeven wat Shingleback meer te bieden heeft dan wat je bij de grootgrutter vindt misschien. Zwoele...
-
Coriole: fiano & olijven »
Coriole is in McLaren Vale niet alleen bekend om z’n wijn, maar ook om olijven. In de mooi gelegen cellar door - een verbouwde stal in een tuin waar klassieke concerten en andere evenementen worden gehouden - staan de...
-
Rosemount: groot! »
Rosemount begon in de Hunter Valley, New South Wales, en groeide uit tot een groot bedrijf dat uit verschillende delen van Australië fruit haalt voor een flinke serie wijnen, waarvan je sommige in de Nederlandse...
-
Lazy Ballerina: piepklein »
Wijnmaker James Hook bezit geen wijngaarden, maar koopt zijn fruit in. Als adviseur voor lokale druiventelers weet hij immers precies waar hij moet zijn voor goede druiven. Met zijn ouders Paul en Patricia runt hij op de...
-
Kangarilla Road: Zinfandel »
Struikel niet over honden Billie en Mo, want die liggen graag op de deurmat – hoewel, ze komen nog liever meteen ontspannend kwispelend op bezoekers af. Naast de deur van Kangarilla Roads cellar door staan grote versies...
-
Curly Flat - The art of inactivity »
De bergachtige Macedon Ranges in Victoria vormen het koelste wijngebied van Australië: in juli-augustus valt er zelfs wat sneeuw. Wat Phillip en Jeni Moraghan betreft de perfecte lokatie om pinot noir aan te planten voor...
-
Balgownie: wijn en goudkoorts »
Balgownie (est. 1969) heeft wijngaarden in de regio Bendigo, ten noordwesten van Melbourne, én in de oostelijk van de stad gelegen Yarra Valley. Die vullen elkaar goed aan blijkens de prima Balgownie wijnen, zoals...
-
Samuel's Gorge - Funky wijn met kurk »
Hij werd geboren op Jamaica, maakte wijn in Barossa Valley en de Yarra Valley en streek vervolgens neer op een van de mooiste plekjes in McLaren Vale. Wijnmaker Justin McNamee schenkt zijn wijnen op een heuvelrug die aan de...
-
Pondalowie - Kleurige familiehond »
Ze maken weinig, maar wat ze maken is ontzettend lekker. Zo’n veertig kilometer ten noordwesten van Bendigo begonnen Dominic en Krystina Morris in 1997 hun eigen wijnbedrijf. Tegen die tijd hadden ze heel wat ervaring...
-
Paxton - Vette letters »
“Je vindt het of geweldig of vreselijk, maar je kunt er niet omheen”, zegt Paxtons druiventeler Toby Bekkers. “In de winkel, tussen alle andere flessen, is ons etiket als enige leesbaar.” De vette...
-
Oz wijn in crisis - of juist niet? »
De Australische wijnindustrie verkeert in een crisis: aanhoudende droogte, een dramatisch druivenoverschot en een overvoerde internationale markt dwingen Australische wijnmakers een pas op de plaats te maken. Maar misschien...
-
Allendale: diepgang en verrassing »
Allendale’s cellar door heeft mooi uitzicht op de Brokenback Range in de Lower Hunter Valley. Maar belangrijker zijn natuurlijk de wijnen. Proef, en je snapt waarom de witte wijnen van deze wijnregio worden...
-
Tyrrell's: charmante stal »
Tyrrell’s heeft een lange geschiedenis en daar is men maar wat trots op. In de cellar door - een ogenschijnlijk snel omgebouwde stal die charmant afsteekt tegen de protserige gebouwen in dit wijngebied die...
-
D'Arenberg - Back to basics »
Chester Osborn is een van de meest kleurrijke wijnmakers in McLaren Vale en dat zit ‘m niet alleen in de overhemden met bonte strepen, paisley-motiefjes of zuurstokroze bloemen waarin je hem steevast ziet. De vierde...
-
Hugh Hamilton - Zwart schaap »
Een zwart schaap, ‘every family has one’, staat er op de etiketten van Hugh Hamilton. Het zwarte schaap staat ook op de keukenschorten, petten, golfballen, T shirts, ovenwanten en flesjes olijfolie die van Hugh...
-
DogRidge - Net als in de film »
De film ‘The Boys are Back’ laat McLaren Vale van z’n meest romantische kant zien: goudgele heuvels, prachtige stranden (waar je auto op mag!) en natuurlijk druivenvelden. Regisseur Scott Hicks, die zelf...
-
Wijnporno »
In de kalender van Australische wijnmakers altijd een spannend moment: de Top 100 van wijnschrijver-criticus James Halliday. Zijn lijst van favorieten van het jaar verschijnt in een bijlage bij The Australian en uiteraard...
-
Basket press »
Het ding ziet eruit als een antiek geval dat je eerder op een Belgische rommelmarkt dan in een modern wijnbedrijf zou aantreffen, maar de basket press is een bemind instrument onder toegewijde wijnmakers. Gemtree wijnmaker...
-
Tintara - Drie keer anders »
De druivensoort is hetzelfde, het jaar is hetzelfde en de produktiemethode is hetzelfde. En toch drie verschillende wijnen. In een verloren uurtje wandel ik graag een van de cellar doors in de buurt binnen om wat wijnen te...
-
Eindelijk: Greenies! »
Het klinkt zo simpel dat ik niet snap dat je dit niet overal ziet: schapen in de wijngaard. Melissa Brown, viticulturist van Gemtree Vineyards in McLaren Vale, snapt dat eigenlijk ook niet. “Tja, het is gewoon niet...
-
Versterkt ontwerperswerk »
De eerste vijf generaties waren voornamelijk druiventelers, maar dan wel goeie. Don Oliver levert druiven voor Penfolds Grange, een van Australië’s meest bewonderde wijnen. Maar zijn nicht Corrina Wright...
-
Yukky en yummy »
Druiven + boer(in) = wijn. Zo simpel lijkt het, maar is het vaak niet. In de wijnwereld heb je eigenaren van wijnlabels die geen voet in de wijngaard zetten, druiventelers die nog nooit een eigen wijn hebben gemaakt en...
-
Grote fijne meisjes en Hummers »
‘None of the fruit used to make this wine has been irrigated with River Murray water’ staat er provocerend op de achteretiketten van de Jeanneret wijnen. Het heeft wat tijd gekost om Ben Jeanneret, die in 1992 het...
-
Regenwater en strakke broekjes »
Tijdens een tweejarig verblijf in Saudi Arabië waren pa en ma Ashmead ‘door omstandigheden gedwongen’ begonnen met wijn maken, in de badkuip – en in het geniep natuurlijk. “Aussies leg je nu...
-
Wijn voor het volk (en het milieu) »
Kan wijn produceren een politiek statement zijn? Vandaag ben ik te gast bij Banrock Station in de wijnregio Riverland. Hier lijkt alles om kwantiteit te gaan. Even wat getallen: Riverland neemt een derde van de jaarlijkse...
-
Mijmeren met Emma Bowen »
Gisteren had ik het ineens wel een beetje gehad in Coonawarra. De wijnen zijn fantastisch, het weer is inmiddels prima, maar ik vond het tijd om weer verder te gaan. Maar toen had ik Emma Bowen nog niet ontmoet. Emma is de...
-
Oud, wat heet oud »
Welke leeftijd nou ideaal is om zijn wijnen te drinken? Wat Bruce Redman betreft gaan zijn wijnen eerst jaren plat voordat iemand ze openmaakt, maar het hangt er natuurlijk maar van af: het ene jaar is het andere niet, wil...
-
Cabernet Rocks! »
Na een paar dagen Coonawarra is me één ding duidelijk: de cabernet sauvignons zijn hier subliem. Oké, er zijn ook erg fijne shiraz wijnen te vinden, maar bij iedere proeverij zijn het toch de cabernets...
-
Rode Aarde »
Coonawarra, een klein en afgelegen wijngebied halverwege Adelaide en Melbourne, moet het hebben van z’n terra rossa. Het gaat om een strook van zo’n 15 kilometer lang en ongeveer anderhalve kilometer breed, die...
-
Zwemmen in Shiraz »
De net geoogste shiraz en viognier druiven liggen lekker - samen - te pruttelen bij het gerenommeerde, in 1868 opgerichte familiebedrijf Henschke in Eden Valley. Gastwijnmaker David, uit Canada, balanceert over de betonnen...
-
Bottle Shock »
De Californische wijnmaker Jim Barrett (Bill Pullman) en zijn hippiezoon Bo (Chris Pine) maken, als ze even geen ruzie hebben, wijn waarop niemand zit te wachten. Sterker nog, het is 1976 en de wereld heeft nog nooit van...
-
De Paris Tasting »
Bij een blindproeverij in Parijs in 1976 proefde een groepje Franse wijnexperts een serie Californische wijnen naast een aantal Franse topwijnen. Toen de scores nadien werden opgeteld bleek iets onvoorstelbaars: zowel in de...
-
Californische wijn wordt groen »
Read the English version Grote milieuvervuilers kun je ze nauwelijks noemen, toch slaan veel Californische wijnproducenten de handen ineen om de wijnbouw groener, duurzamer en schoner te maken. Richtlijnen voor minder...
-
California wine turns green »
Lees de Nederlandse versie Though you can hardly call them big polluters, many California wine producers are joining hands to make wine growing greener, cleaner, and more sustainable. In The International Wine Industry...
-
Yes, we can »
Ooit was de wereld heel overzichtelijk: goede wijn kwam uit Frankrijk. Loop nu een slijterij binnen en je hebt minstens twee handen nodig om de wijnlanden te tellen. Een gebeurtenis die heeft bijgedragen aan de...
-
Voetafdruk van een wijn »
Wijnproducenten staan weliswaar niet te boek als notoire milieuvervuilers, het zijn ook maar mensen. En mensen kunnen veel doen om het leefklimaat op aarde te verbeteren. Speciaal voor wijnmakers is er nu een Greenhouse Gas...
-
Made in China »
In Bordeaux is de eerste Chinese kasteeleigenaar gesignaleerd en de prijzen van Franse topwijnen vliegen omhoog door de toenemende vraag uit China. Chinezen spelen een steeds grotere rol in de internationale wijnwereld. Als...
-
Etiket van niks »
Het is een etiket van niks natuurlijk. Een bleek wit plakkertje dat uit een kantoorla is gevist, een haastig gekrabbelde tekst er op: ‘Ochoa tempranillo 05 single vineyar 24-06-08’. Maar het gaat mij om de...
-
Spaanse pelgrimwijn »
Veel wijnhuizen produceren een breed assortiment wijnen: wit, rosé, rood, mousserend, zoet. Pago de Larrainzar niet. Dit jonge Spaanse wijngoed bij Ayegui in westelijk Navarra, maakt ieder jaar één...
-
DO Navarra »
Op het etiket van een wijn uit Navarra staat niet méér dan dat die daar vandaan komt: Denominación de Origen Navarra. Veel meer informatie was misschien niet noodzakelijk toen de noord Spaanse streek...
-
Hebben we alles? Paspoort? Wijnvisum? »
Een beetje wijnliefhebber grijpt een vakantie in het buitenland aan om de lokale wijn te onderzoeken. Zo niet om wijnen te proberen die je thuis in de winkel niet vindt, danwel vanwege het plezier te kunnen rondkijken in de...
-
Duitse wijnmonarch »
Duitsland heeft ook een koningin: een wijnkoningin. Ieder jaar wordt een vrouwelijke ambassadeur verkozen die in binnen- en buitenland de Duitse wijn vertegenwoordigt. De meesten hebben wijn met de paplepel ingegoten...
-
Vinissima »
Op het etiket van haar wijnen staat ‘Peter Gräber’, de naam van haar overgrootvader die het wijnhuis ooit begon én de naam van haar vader die nog dagelijks in de wijngaarden te vinden is. Maar Nicole...
-
Duitse wijn rocks »
29 jaar is hij, de keldermeester van wijngoed Klumpp in het zuidelijke Duitse wijngebied Baden. Wie nu door Duitsland reist treft heel wat twintigers, dertigers die met veel enthousiasme nieuwe richting geven aan de...
-
Gezond, vrolijk en masculien »
Vaderdagkado al in huis? Voor de man die alles heeft is het een klus iets te verzinnen, dus houd het simpel: geef een fles wijn, daar zijn veel mensen blij mee. Vooral met rode wijn. Volgens recent onderzoek van het...
-
Is er leven na oranje? »
Oranje autovlaggen, oranje dekbedden, oranje ringtones, oranje zitzakken, oranje vlaggenlijnen rond de kroeg, oranje beha’s, oranje gevels, oranje drijfballen in de dorpssloot, oranje soep, oranje hawaiirokjes, oranje...
-
Groene rose »
Het Portugese vinho verde betekent ‘groene wijn’ en dat is wat verwarrend, want de wijn is helemaal niet groen. Wel rood, wit en soms roze. Dat ‘groen’ verwijst naar de stijl van de wijn: jeugdig. Het...
-
Best uit de test »
Vraag vijf mensen wat ze lekker vinden en je krijgt vijf verschillende antwoorden. Vraag welke wijn ze liefst drinken, grote kans dat er een stilte volgt. “Eeh…rood?” Veel mensen vinden wijn maar...
-
De magische vijf euro grens »
Wijn wordt duurder. Op 1 januari is de accijns met 16 procent verhoogd. Was het daar bij gebleven, dan viel het met de prijsstijging nog wel mee. Maar een indrukwekkende rij factoren stuwt de wijnprijs verder op. De kosten...
-
Wijn drinken is op zichzelf niet slecht »
Volgend jaar is het vijfhonderd jaar geleden dat Johannes Calvijn werd geboren. 2009 is nog een eindje weg, maar het Instituut voor Reformatieonderzoek, onderdeel van de Theologische Universiteit Apeldoorn, is graag goed...
-
Multinational in wijn »
Bij ‘wijnmaker’ stellen we ons heimelijk nog steeds een boer voor die, strooien hoed op het hoofd, wat door de velden stapt om te kijken hoe z’n druiven erbij hangen en ’s middags in de schaduw een...
-
Hup Europa! »
Wijngaarden worden gerooid, de overtollige ‘wijnplas’ moet verdwijnen, en Europese etiketten kunnen eenvoudiger: er komen hervormingen in de Europese wijnbouw. Vorig jaar deed Mariann Fischer Boel, EU...
-
Etiket met dierraadsel »
Eindelijk, de zon schijnt. De kersenbloesem bloeit, de brem geurt, lammetjes springen in de wei. Tijd voor rosé! Natuurlijk mag je iedere dag van het jaar een fles rosé opentrekken, maar waarom niet met de...
-
Zuid-Afrikaans slaapmutsje »
Met Zuid Afrikaanse wijn gaat het prima. Afgelopen jaar kwam er met 300 miljoen liter een record hoeveelheid wijn de Zuid Afrikaanse grenzen over. Het land heeft een aantal kwantitatief goede oogstjaren achter de rug, in...
-
Heisa over paradepaardje »
Het rommelt in de Italiaanse wijnwereld. Er duiken berichten op dat de maffia betrokken zou zijn bij goedkope wijn die je gezien de ingrediënten beslist geen wijn mag noemen. En onrust over een van Toscane’s...
-
Een enthousiast maar fantasieloos volkje »
Wie drinkt wat in Nederland? Het Produktschap Wijn laat ieder jaar marktonderzoek uitvoeren dat inzicht geeft in smaakvoorkeuren per leeftijd, aankoopgedrag en trends. Om met dat laatste te beginnen: de roséhype van de...
-
Kreeft moet zwemmen »
Vis moet zwemmen. Kreeft trouwens ook. Vandaar dat de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft de Kreeftenwijn 2008 heeft verkozen, een wijn die mooi past bij de Zeeuwse kreeft. ‘Promotie’ is geen overbodige luxe...
-
Marqtwerking »
Het is net een dorp, Amsterdam. Een juist geopende eetwinkel levert geheid gespreksstof op bij hoofdstedelijke fuifjes: ben je al bij Marqt geweest? Marqt is een soort supermarkt volgens nieuw concept. Geen bodemprijzen, maar...
-
Chateau Jaguar »
De een is een wijnexpert, de ander een autoliefhebber die liever een biertje drinkt. De Britten Oz Clarke, gerespecteerd wijnschrijver en James May, bekend van het autoprogramma Top Gear, gaan samen op wijnreis in...
-
'Groene wijn' vervoerd met windenergie »
Al Gore, die sinds de documentaire An Unconvenient Truth en zijn Nobelprijs het groengeweten van de westerse wereld verwoordt, riep onlangs tijdens een conferentie over klimaatverandering en wijn, wijnproducenten op...
-
Vorstelijke wijn »
2007 is een groot jaar voor de Canadese icewine, las ik laatst in een wijnbericht. Icewine is dé wijnspecialiteit van dat land en wordt gemaakt volgens hetzelfde principe dat men in Duitsland voor Eiswein hanteert...
-
Wijn uit de kraan »
Is wijn online kopen al handig voor de moderne mens, het kan nog beter. Wijn downloaden. Wie kijkt op www.usbwine.com ziet hoe dat kan met een grandioze uitvinding: een usb stekker met wijnkraantje. Steek de stekker in de...
-
Webwijn »
Het scheelt een hoop gesleep met flessen, wijn online kopen. Maar vaak kun je zo ook een wijn vinden die je eigen slijter nou net niet (meer) heeft. Dat was voor Hans Voorn een belangrijke reden om BuyYourWine te...
-
Starbucks voor wijn »
‘Een soort Starbucks voor wijn’, dat moet de Italiaanse wijnlounge Vinomio worden. Amsterdam heeft een wijnbar met een nieuw concept. Bij Vinomio geen tientallen wijnen op de plank, eerder een minimalistisch...
-
Miswijn »
Onlangs zag ik in een restaurant een wijn à 20 euro op de kaart waarvan ik weet dat ie in de winkel € 4,99 kost. Vanwaar dat verschil? Simpel: kijk naar de kosten die een restauranteigenaar heeft aan...
-
Chateau te koop »
Altijd al een wijnkasteel willen bezitten? Hier is uw kans. Op 23 januari komt Château Badette onder de hamer, een kasteel in de Bordeaux dat nu in bezit is van de gemeente Saint-Emilion: de laatste eigenaar overleed...
-
Champagne: maar is ie echt? »
Soms is champagne helemaal geen champagne. Het bubbelt en bruist, de fles ziet er feestelijk uit en ja hoor, het etiket zegt het ook: ‘champagne’. Maar komt de champagne wel uit Champagne? Binnen de Europese...
-
Hitchcock is terug »
Reclame is zo onontkoombaar dat de meesten onder ons de beeldenreeks wat gelaten over ons heen laten komen. Totdat je een ronduit spectaculaire commercial ziet. Het Spaanse wijnhuis Freixenet huurde niemand minder dan Martin...
-
Test je smaak »
Iedereen weet wat ie lekker vindt. Toch? Nou ja… Hoe kritisch de moderne consument ook geacht wordt te zijn, de vraag ‘van welke wijn hou je?’ is voor velen nog lastig te beantwoorden. De makers van de...
-
Wijnwijsneus »
Wijn is natuurlijk een serieuze zaak, maar als je toch drinkt kun je maar beter plezier hebben. Met een gezellig spel bijvoorbeeld. Het Hema Wijnspel is een gezelschapsspel voor iedereen ‘van 12 tot 112 jaar&rsquo...
-
Met chocola »
Al misselijk van de chocoladeletters, - munten, en -pietjes? De overdaad aan (goedkope, mierzoete) chocofiguren in de feestmaand is zo overweldigend dat je bijna zou vergeten hoe lekker chocolade kan zijn. Met wijn...
-
wijn kado idee »
Wijn is leuk en lekker. Maar waar te beginnen wanneer je in de winkel voor die hoge kasten vol flessen staat? Wie net iets meer wil weten over druiven, wijnlanden en etikettermen kan een heel eind komen met een gids onder...
-
Arrive »
Daar is ie weer! Nee, niet Sint (ja, die komt ook), de Beaujolais Nouveau is in het land, altijd een feestelijk moment in het wijnjaar. Zoals de traditie voorschrijft kwamen afgelopen donderdag, de derde van november, de...
-
75 Tips »
De nieuwe Matt Skinner ligt in de winkel. Wie? Matt Skinner is een Australische wijnkenner die bekendheid kreeg als sommelier van Jamie Olivers restaurantketen Fifteen. Ze vormen niet alleen een technisch logische match, de...
-
Adopteer een druif »
Eigenlijk willen we dat natuurlijk allemaal: wijn maken. Blote voeten in een bak druiven en een paar maanden later: drinken maar. Maar het blijft modderen, driehoog achter of in de garage. Ik ken iemand die ooit een half jaar...
-
Wild(z)wijn »
Terwijl heel Nederland in rep en roer is over het lot van een overschot wilde zwijnen op de Veluwe, wordt aanstaande maandag de Nationale Wildacademie opgericht, een samenwerkingsverband van de Koninklijke Nederlandse...
-
Thandi Fairtrade wijn »
In Zuid-Afrika maakt men al eeuwenlang wijn, het mediterane klimaat is er perfect geschikt voor. Maar de export nam pas echt een hoge vlucht na de afschaffing van Apartheid, in 1994, waarmee internationale boycots kwamen te...
-
Chardonnay van het noorden »
“Zet toch müller-thurgau in de grond”, kreeg Jaap van Rennes te horen toen hij in 1990 in Vlaams Limburg een kasteeltje kocht en het plan opvatte een wijngaard aan te leggen. In Duitse wijngebieden op...
-
Experiment met lychees »
Wijnkenners gebruiken een term die cruciaal is bij proeven: arôme de bouche. Klinkt ingewikkeld, maar wacht, dit is leuk. Het lijkt zo simpel: je ruikt wijn door je neus in een glas te steken en je proeft door een...
-
Doctorandus in wijn »
Wijn is een gevoelsprodukt, dat weten we allemaal. Maar wijn is ook wetenschap, zelfs in Nederland. Afgelopen week werd de ScriptiePrijs Wijn 2007 uitgereikt, een onderscheiding van het Produktschap Wijn dat Nederlands...
-
Ontdekking in een doos »
Wijnexperts hoor je vaak zeggen: drink gewoon wat je lekker vindt, trek je van mijn gewijsneus niks aan. Wijnboeken beginnen ook vaak met zulke opbeurende raad, die wijnamateurs blijkbaar hun onzekerheid moet ontnemen. Wat...
-
Het Sideways Effect »
In 2004 was Sideways een sympatieke kleine film over twee veertigers die hannesen met het leven. Nu is Sideways een begrip. Althans in Santa Barbara County, het wijngebied even ten noorden van Los Angeles waar de bejubelde...
-
Verliefd op een Hongaar »
Ik ben verliefd. Op een Hongaar in een fles. Maar ik ben ‘m uit het oog verloren. Tijdens een bezoek aan het jaarlijkse wijnfestival in Boedapest verbaas ik me niet alleen over de hoevéélheden wijn in...
-
Hemelse wijn »
Gewoonlijk drink ik nooit dessertwijn. Wie wèl, in een land waar men de maaltijd afsluit met een vlaflip? Maar ik ben om. Op uitnodiging van het Hongaars Verkeersburo zit ik in een restaurant buiten Boedapest uit te...
-
Laatste zomerbubbels »
Het is september, we moeten zoetjesaan afscheid nemen van de zomer. Vandaag vindt in Zandvoort het wijnfestijn Bubbles on the Beach plaats, een mooi excuus om het strand nog even op te zoeken, mét een glaasje...
-
Sideways wordt wijnhype »
De film was een bescheiden hit, maar het effect van ‘Sideways’ (2004) werkt nog steeds na in Santa Barbara County, het wijngebied even boven Los Angeles. In de film toeren de wat gedeprimeerde wijnliefhebber...
-
Amerika's meest decadente rode »
Zinfandel is Californië’s trots. De druif maakt al sinds begin negentiende eeuw in de westelijke kuststaat furore als een van de meest aangeplante druivensoorten. Sommige zinfandelstokken zijn meer dan honderd...
-
Fles met bontmuts »
Wie Fess Parker is? Niet zo’n snuggere vraag als je in de proeverij staat van Fess Parker Winery in de schitterende palm- en bloemrijke Santa Barbara Valley, de zuidelijke wijnregio van Californië. Toch stel ik...
-
Buffalo rood »
Er is een heel museum aan gewijd, ‘The Wizard of Oz’. Deze Hollywoodmusical, over een meisje dat (met haar hondje Toto) in de fantasiewereld Oz terechtkomt, is sinds 1939 een klassiek sprookje dat ieder Amerikaans...
-
Uncork New York! »
‘Wijn uit New York?? Waar verbouwen ze de druiven dan, in Central Park?’ Sinds de opening in 2000 van Vintage New York heeft co-eigenaar Robert Ransom heel wat verbaasde blikken gezien in zijn wijnwinkel & bar...
-
Wijn van eigen import »
Het leuke van reizen is dat je overal wijn kunt drinken. Althans, ik blijf me verbazen over de heerlijke wijnen die je op de gekste plekken aantreft en die je zelden terugziet in de Nederlandse winkels. Vorig jaar was ik in...
-
Wijnijs »
Mocht u deze zomer vakantie vieren in Toscane, dan raad ik aan een bezoekje te brengen aan San Gimignano. Geen goed bewaard geheim hoor. De helft van de auto’s die ik vorig jaar net buiten de stadspoort geparkeerd zag...
-
Antieke wijn »
Vandaag wordt de oudste wijnfles van Nieuw-Zeeland geveild. Hoe oud? 1903! De vraag of ie na 104 jaar eindelijk op dronk is (of juist niet te drinken) ligt voor de hand, maar is voor wijnafficionados waarschijnlijk...
-
Geboren: rijpe druif »
Wie graag rondkijkt op websites van wijnmakers komt vaak uitgebreide beschrijvingen tegen van hoe de wijnstokken ‘t het afgelopen jaar hebben gehad. ‘De lange en strenge winter bracht sneeuw en kou naar de...
-
Geen plop, wel floep »
Het weer is perfect, de picknickmand gaat open, iedereen is in z’n hum. Maar dan: iemand heeft de kurketrekker vergeten. Daar sta je met je perfect gekoelde fles. Dit soort wijnleed hoeft tegenwoordig niet meer, want...
-
Rose van het jaar »
Wat kost een fijne rosé? Sommige mensen leggen er graag een paar tientjes voor neer, maar rosé zou niet duur hoeven zijn. De lol van de huis-tuin-en-keuken-rosé is dat het een frisse jonge wijn is die een...
-
Proeven zonder kijken »
Geen vak zonder competitie. Voor wijnkenners is het de ultieme kick om zonder het etiket te zien, te raden wat er in hun wijnglas zit. Afgelopen week vond de 24e Grand Prix Saint-Hubert plaats, dé wedstrijd blind...
-
Trend: fruitige bubbels »
Waar komt Prosecco nou ineens vandaan? Albert Heijn stunt er al weken mee, bij Gall & Gall is ie in de aanbieding, de Amsterdams wijnhandel Van Krimpen heeft ‘m op een mooi plekje staan en onlangs kwamen vrienden...
-
Uut bloaz'n »
Een jaar of wat geleden was hij nog varkensfokker. Nu loopt de Achterhoekse boer Jan Zieverink dagelijks door zijn wijngaard. Wijn uit de Achterhoek? Het klinkt als een grap, maar wijnbouw in Nederland zit in de lift. Dat...
-
Qoole wijn »
Een fles rosé wordt uit een brok ijs gehakt. Eromheen blazen verkleumde mensen wolkjes in de koudste bar van Amsterdam: Xtracold, waar muren, banken en tafels van ijs zijn gemaakt. Ilja Gort, Nederlands wijnmaker in...
-
Koningin zoekt partner »
Asperges maken veel los. Er is geen andere groente die zo wordt bewonderend, die tot op de millimeter een klassesortering ondergaat, en een kwaliteitslabel met een wapperende Hollandse vlag krijgt. Traditioneel wordt het...
-
Kiezen uit 53 glazen »
Wijn in café’s is soms een regelrechte ramp. Zuur, smakeloos, te koud of in een treurig glas geserveerd, voor je het weet is een avondje uit een teleurstelling. (Drink dan ook gewoon bier!) Voor wie van lekkere...
-
Wijnwinkel voor dummies »
Geen eikenhouten vaten. Geen mannen met schorten en hangsnorren achter de toonbank. En geen rijen en rijen flessen die je doen duizelen. Toen de drie oprichters van Grapedistrict (twee afkomstig van Heineken, éen...
-
Hollandse rose romance »
Is het al weer tijd voor rosé? Natuurlijk! Afgelopen week zijn we massaal verbrand in tuin of op boot, en de eerste serieuze zon is nu al een paar jaar achter elkaar voor Nederlanders het startsein om rosé te...
-
Nederlands Wijnmuseum »
Nederland heeft een wijnmuseum. Dat lijkt gek, in een land waar wijn historisch geen grote rol speelt. Misschien juist wel des te logischer, als je hier niet overal bij de wijnboer de kelder binnen kunt stappen. Dat is...
-
Bruisende brunch »
Wat drinken we bij de paasbrunch? Thee, koffie en vruchtensap mag, uiteraard, maar om de een of andere reden is een brunch in het paasweekend iets heel anders dan zomaar een uitgebreide lunch op een doorsnee zondag. De...
-
Est! Est!! Est!!! »
Achter de Italiaanse witte wijn Est ! Est!! Est!!! di Montefiascone zit zo’n mooi verhaal dat de wijn er op de een of andere manier lekkerder van wordt. Volgens een in Italië gekoesterde legende reisde in het jaar...
-
Wijn voor verwarden »
John Cleese houdt van wijn. Maar hij snapt er niks van. Althans, hij doet alsof in ‘John Cleese presenteert Wijn voor Onwetenden’. Ik ken niemand die niet van John Cleese houdt, dus is het heerlijk kijken naar...
-
Lekker in de supermarkt »
In je eigen buurtsuper kun je zomaar tegen een fijne fles wijn aanlopen. Zo’n fles die aangenaam verrast en waarvan je je voorneemt het etiket te bewaren of tenminste de naam op te schrijven (en dat vervolgens niet...