« De ProoiDe val van Aantjes »

IK HEB EEN DROOM - FABERYAYO

26

okt

2013

Als kind had ik een tijdje een terugkerende nachtmerrie waarin ik werd achtervolgd door een enge man. Op een gegeven moment ben ik vrienden met hem geworden, gewoon door een goed gesprek. Het was meteen afgelopen met de enge dromen.

Toen ik jong was droomde ik niet van een specifiek vak, ik wilde gewoon graag succesvol en bijzonder worden. Maar ja, dat wil iedereen. Mijn leven heeft best een rare wending genomen, ik heb hier niet actief naartoe gewerkt: op de middelbare school was wat ik nu doe niet echt een realistische beroepskeuze. Overigens is er inmiddels een mbo opleiding rap, dat vind ik heel raar. Ik denk dat alle grote Nederlandse rapartiesten autodidact zijn.
foto: Jörgen Caris

Het nummer ‘Dromen van Karton’ op onze nieuwe cd gaat erover dat je op een punt komt in je leven dat je weet dat je van alles hebt gedaan en veel hebt bereikt, maar dat het misschien toch niet zoveel betekent, of minder dan je had voorgesteld. Als veertienjarige dacht ik bij succes aan bakken geld, en dat iedereen dol op je is. Maar het is heel geleidelijk gegaan, ook met de platen zelf: eerst vonden mensen onze muziek gewoon leuk, nu kijken ze reikhalzend uit naar een nieuwe cd. Als we nu samen zitten te mijmeren over hoe goed het wel niet gaat, dan voelt het soms alsof we onterecht aan het opscheppen zijn, alsof het allemaal niet zoveel voorstelt. De ernstiger toon van deze plaat hebben we niet bewust gekozen, het is iets wat bij ons allemaal leeft.

Ja, eigenlijk ben ik best in de buurt van die jeugddroom gekomen. Hoewel, bakken geld: eerder bakjes. Is iedereen dol op me? Nou ja, in de spotlights staan, op een podium, en zien dat mensen wildenthousiast zijn, dat is heel tof. Dat moment ebt overigens snel weg. Komen we na een optreden nog mensen tegen die een handtekening of foto willen, dan is die magie er niet meer. Heel gek.

Dit is ook een levensfase waarin je je realiseert dat sommige deuren zijn dichtgegaan. Ooit wilde ik mijn studie afmaken, nu is dat een gepasseerd station. Maar: er gaan ook nieuwe deuren open. Ik heb een klein rolletje in de film ‘Hartenstraat’, de regisseuse had me gevraagd. Ik weet helemaal niet of ik kan acteren, maar ik vind het wel leuk.

Over een paar weken komt mijn boek met korte verhalen uit. Sommige zijn heel fantasierijk, met pandaberen aan de cocaïne in Parijs, andere zijn realistischer. In essentie komt alle tekst uit dezelfde creatieve regionen van mijn hersenen, maar de verschillen bij het schrijven zijn groot. De regels voor muziek zijn rigide: het moet ritmisch kloppen, rijmen, en in korte tijd toch ergens over gáán. In een verhaal kun je zomaar uitgebreid stilstaan bij een man die in een fabriek inktpotjes staat te vullen.

Faberyayo alias Pepijn Lanen (1982) is een van de leden van de rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig, die onlangs met ‘Ja Natúúrlijk’ z’n vierde album uitbracht. Half november verschijnt bij uitgeverij Ambo Anthos zijn verhalenbundel ‘Sjeumig’.


© RdL
Trouw
'Ik heb een droom'
26 oktober 2013