« Levenslessen - Ron BlaauwTV - Blij dat het leven eindig is »

TV - ZOMERTV: LIEFDE EN SEKS

29

jul

2013

“Ze is mijn droomvrouw. Ik heb wel vaker een relatie gehad, maar dit is de liefde van mijn leven.” De dertienjarige Faachier kijkt doodernstig. Rapper Yes-R onderdrukt een lach: zijn hulp is immers ingeroepen door de jonge tiener om het hart van de even piepjonge Lateesha te veroveren.
In het VPRO jeugdprogramma ‘Gek op Jou’ pendelt Yes-R als een moderne Cyrano de Bergerac al rijmend tussen verlegen gelieven heen en weer: met een speciaal voor haar geschreven rap belt hij aan bij het meisje. Heel enthousiast lijkt Lateesha niet, maar toch stemt ze toe in een heuse date - frietjes eten bij McDonalds.

Het is zomer en warm. Nederland soest, en de televisiewereld ligt er al even landerig bij. Knevel & Van den Brink had vrijdag als vervanging van Knevel opnieuw ’s lands favoriete brombeer Maarten van Rossem ingeschakeld, waarschijnlijk in de hoop het late avond ronde tafelgesprek wat op te porren. Zonder succes. Van Rossem, liever prater dan vragensteller, zal het een zorg zijn waar de toekomst van het nationale ijspaleis ligt.

Beelden van de paus in Brazilië die een Nederlandse studente knuffelt, omschreef hij als “pittige kost!”, om vervolgens tegenover een Vaticaan-watcher zijn particuliere opvattingen over de roomskatholieke kerk uiteen te zetten. Waarom, waartoe, het werd niet duidelijk. Gelukkig werd Van Rossem wat stiller nadat hij zich over het glas witte wijn van Van den Brink had ontfermd.

Nee, van de actualiteit moet de tv het even niet hebben. Tijdlozere thema’s bieden op dit moment aangenamer vermaak. Zoals liefde. En seks.

TLC zendt intrigerende programma’s uit als ‘Websex’, waarin de presentatrice en een jonge Londenaar zich in het homo uitgaanscircuit storten met de geosociale app Grindr. Die brengt je naar leuke homo’s en bi’s. “Hij is hier minder dan 3 meter vandaan!”, juicht het tweetal, starend naar hun smartphone. Handig voor verlegen types die in een lawaaierige kroeg niet tot hun recht komen.

Ook leuk is ‘Sex Hospital’, waarin stelletjes hun uitgebluste seksleven weer op de rails proberen te krijgen. Een model is sinds de geboorte van haar kind zo onzeker over de striae op haar buik dat ze haar partner op afstand houdt. En een tapijtlegger vindt romantiek nogal een gedoe. Ze krijgen advies van een seksuologe en een neurowetenschapper.
Vooral die laatste is onbedoeld geestig: Dr. Jack, type overhemdmodel, voert op zijn iPad in deftige statistieken wetenschappelijk bewijs aan waaruit blijkt dat onze hersenen anders reageren bij een verwacht kadootje dan bij een echte verrassing. Dus doet de tapijtman toch maar een keer z’n best met bloemen en chocolaatjes.
En zo kabbelde een loom weekend, hooguit even opgeschrikt door code oranje-onweer, kalmpjes richting de herhaling van ‘Dedication’, de derde soloshow van cabaretier Ronald Goedemondt. De Brabander die zich lekker druk kan maken over hütekäse (“behoorlijk smäkelös”) en het woord ‘fliepeltje’, heeft het met liefde en seks ook niet makkelijk.

In zijn vrolijke show schilderde hij zichzelf af als een niet al te kundige minnaar. Maar hij is dan ook het soort man dat zijn piekmomentje van masculiniteit meent te vinden in grofvuil wegbrengen, en niet zomaar te strikken is voor een lofzang op het vrouwelijk lichaam. “Jaja, in theorie is het geweldig, maar ik mis wel iets. Een koffiebekerhoudertje.”
Heerlijk. Laat de zomer nog maar even duren.


© RdL
Trouw
TV rubriek
29 juli 2013