« TV - Klokhuis toont lefIk heb een droom - Roel van de Weijer »

IK HEB EEN DROOM - HAIG BALIAN

11

mei

2013

‘Jij droomt dat je zonder pijn wakker wordt’, zei mijn vrouw van de week. Dat is waar. Vooral ’s nachts heb ik last van mijn heup. Ik doe iedere ochtend yoga, dat helpt. Een operatie zal me hopelijk van de pijn verlossen.

Soms droom ik van dieren, kortgeleden droomde ik dat een van de leeuwen was ontsnapt en we in de stad op zoek waren. Dat is mijn grootste angst. We wonen in Artis en het is fantastisch slapen tussen de dieren: ’s nachts horen we wolven huilen, olifanten trompetteren en veel vogels, ook nationale vogels die in Artis overnachten. In deze tijd van het jaar maken ze een heidens lawaai.
foto: Jörgen Caris

Ik kom al van jongsaf aan in Artis. Zonder Artis had ik niet op dezelfde manier naar natuur gekeken, zo van dieren en planten gehouden. Door Artis wilde ik ecoloog worden, maar mijn studie heb ik niet afgemaakt. Ik kwam door mijn vader in de filmwereld terecht, eerst als distributeur, later als producent en bioscoopexploitant. Mijn droom was een Europese filmstudio opbouwen. Dat is jammerlijk mislukt: de infrastructuur voor film in Europa is nog steeds gefragmenteerd.

Tien jaar geleden dacht ik: ja, Artis! Vanaf dag één heb ik dit als een maatschappelijke baan gezien. Ik stelde me de vraag: waar dient Artis voor? Om dieren te verzamelen, om iets over te brengen? Na tien jaar ben ik het meest trots dat we een moderne invulling hebben gevonden voor de 19e eeuwse doelstelling: op een aantrekkelijke wijze kennis nemen van de natuurlijke historie. Artis is nu een 21e eeuws cultureel instituut met dieren en planten.

In dit jubileumjaar hebben we het over een ‘mensentuin’: Artis is een stadspark, een kleine oase tussen de stenen. We zijn nu bezig een stukje ervan publiek te maken, een vrij toegankelijk, groen plein. Hier komt ook de microZOO: de wereld van microscopisch leven. Het overgrote deel van alles wat leeft kennen we nog niet. Terwijl we zonder micro-organismen niet zouden overleven. Door die te tonen kun je uitleggen dat we deel zijn van de natuur: ik wil kinderen laten zien wat er gebeurt bij een tongzoen.

Vroeger bestond er een kloof tussen de ‘geitenwollensokken’ en mensen die louter geïnteresseerd waren in productie en economie. Nu is er een wisselwerking. We kunnen niet meer zonder industrie, en andersom heeft de industrie duurzaamheid op de agenda staan: we moeten samenwerken. Nog even en we zijn met negen miljard. Dat dwingt tot nadenken over de natuur en de rol van mensen daarin. De microwereld is de toekomst.
Ik droom van Artis als kenniscentrum dat bijdraagt aan bewustwording: dat mensen van dieren gaan houden, of denken ‘goh wat is die boom mooi’, en zich er ook in gaan verdiepen. Dat jongeren microbiologie gaan studeren. Nederland heeft een tekort aan microbiologen, terwijl het hier, met Antoni van Leeuwenhoek, is begonnen.

Haig Balian (1954), voormalig filmondernemer, is sinds 2003 directeur van Artis. ‘s Lands oudste dierentuin viert dit jaar zijn 175-jarig bestaan.


© RdL
Trouw
'Ik heb een Droom'
11 mei 2013