« Ik heb een droom - Taco RuighaverTV - Klokhuis toont lef »

TV - PIJNLIJKE FLARD

3

apr

2013

“Het is volbracht.” Willie (72) schrok even van haar eigen woorden. Hoe bedachtzaam ook geformuleerd, de boodschap was helder: ze was ‘een beetje opgelucht’ toen vier jaar geleden door de dood van haar man aan hun huwelijk een einde kwam.

Voor de kijker was het ook schrikken. ‘Golden Oldies’ (BNN) is op het oog een luchtig zaterdagavondprogramma waarin een groep zingende senioren zich op rocknummers stort. Krasse knarren als Jopie (93) die roept ‘Ik spreek die woorden toch niet goed uit’, en Pieternel (84) die denkt dat je een microfoon tegen je oor moet houden. En dit zootje ongeregeld moet ‘losgaan’ op Status Quo, of The Black Eyed Peas? Lachen natuurlijk.
Maar tussendoor staat presentator Ruben Nicolai stil bij het leven van de koorleden. En met oudere mensen praat je eerder over het verleden dan over de toekomst – ondanks de vlammende ambities van het gelegenheidskoor, dat zondag in Carré zal staan. Zo vertelde Willie hoe haar man haar decennialang had belet vrienden of familie te zien. Na zijn dood was ze meteen op een zangkoor gegaan, en gaan fietsen. Het was een pijnlijke flard, niet meer dan een kijkje door een sleutelgat naar de duistere kant van een huwelijk. Zo kort, en zo veelzeggend.

De eerste aflevering van het drieluik ‘Doen & Laten’ (BOS), waarin documentairemaakster Anneloor van Heemstra stilstaat bij stress in het moderne leven, had ook zulke momenten.
Stress lijkt een vrouwending, maar hoe zit dat bij mannen, wilde Van Heemstra, die zelf een burnout heeft gehad, weten. Wij doen niet aan stress, klonk het aanvankelijk stoer onder de mannen in haar omgeving. Gaat het niet goed, dan zeg je dat je een verkeerde vis hebt gegeten, of ga je bier drinken. Maar hun vrouwen herkennen de symptonen van hun partners: zij lieten opvallend vaak het woord ‘onbenaderbaar’ vallen. ‘Er gaat dan wel meer langs me heen ja’, erkende de echtgenoot van de filmmaakster. Bergen legoblokjes en vieze was bijvoorbeeld. En die gaven haar dan juist nog méér stress.
Van Heemstra hield het zakelijk en wat omfloerst, maar je zag de terugkerende huiselijke ruzies van deze generatie werkende ouders voor je.

Gek, in ‘Cheat on Me’ (RTL 5), dat over intieme relaties lijkt te gaan, werkt het precies andersom. Tien stelletjes, zoals gebruikelijk in dit soort programma’s beland op een exotische locatie waar ze non stop hun haar kunnen föhnen, moeten in een afvalrace hun liefdesrelatie verborgen houden. Een ontmaskerd koppel vertrekt. Cynisch? Wacht tot je de deelnemers voor de goede zaak (35.000 euro) met een ander ziet ‘bodymasseren’ en ‘Fifty Shades of Grey’ naspelen. Niks sleutelgaten, liefst alles zo exhibitionistisch mogelijk.
Softerotisch wil het maar niet worden. Wel zo koud en plat dat presentator Jan Kooijman z’n keiharde best moet doen om wat relatiedrama voor de camera te krijgen. ‘Van binnen ga je kapot?’ vraagt hij een vrouw wier vriendje opzichtig met een ander op het terras hangt.

Veelzeggend? ‘Cheat on Me’ zegt niets over het enigma dat liefdesrelatie heet. Des te meer over de gekunstelde concepten van reality televisie.

CITAAT VAN DE DAG
“Een ander onderdeel van natuurkunde zijn proeven. Ook in mijn vrije tijd ben ik bezig met proeven, ik zit op een wijnproeverij. Even opschrijven: Cabernet sauvignon.”

In ‘RamBam’ staat programmamaker Frank Jorem met een compleet bij elkaar verzonnen cv als natuurkundeleraar voor de klas, en schrijft zijn wijntip op het bord.


© RdL
Trouw
TV rubriek
3 april 2013