« Ik heb een droom - Alexander Rinnooy KanIk heb een droom - Taco Ruighaver »

IK HEB EEN DROOM - RICHARD RAAPHORST

23

feb

2013

Dat dromen mij iets willen vertellen, geloof ik niet. Wel dat ze een afspiegeling zijn van wat je bezighoudt. Onlangs had ik een nachtmerrie. Die begon met vliegtuigstrepen - prachtig vind ik die - en intense rust. Vervolgens bevond ik me in een kamer waar ik weg moest: er zat iets achter me aan. Zo kwam ik terecht in een andere kamer, een gang, weer een kamer, er was geen buiten meer! Inmiddels had ik een ballon in mijn hand. Toen kwam er door een luik in het plafond een kerel naar binnen, die zoiets zei als ‘het is allemaal goed zo’, en me het dak op hielp. Ineens was hij weg: aan mijn ballon zweefde hij er vandoor.
foto: Jörgen Caris

Het is een wat eerzuchtige droom, die aansluit bij mijn angst dat anderen er met mijn dingen vandoor gaan. Het is me meermaals overkomen, dat ik met een idee voor een film naar een producent stapte, en dat die met een simpele intentieverklaring de rechten naar zich toe trok. Dat is formeel nodig: een producent moet de rechten hebben om een aanvraag te kunnen indienen bij het Filmfonds. Maar als het fonds niet geïnteresseerd is, en mijn idee in een la bij de producent verdwijnt, ben ik het kwijt.

Zo ben ik ‘Worst Case Scenario’ kwijtgeraakt, een filmproject waar heel veel werk in zat. Wat ik nog had waren de tekeningen, een serie schetsen die ik tot leven wilde laten komen. Ik besloot me erin vast te bijten en drie jaar later stond ik op de set om ‘Frankensteins Army’ te maken – met Amerikaanse financiering.

Een film over een nazilab: ja, ik ben gefascineerd door waanzin, het verlies van eigenwaarde en menselijkheid. Misschien is dat wel masochisme, als je bedenkt dat ik als kind heel bang was voor de koude oorlog. Die angst heeft me gevormd, ik beschouw vrede niet als vanzelfsprekend, oorlogsdreiging is nog altijd reëel. Ik ben teveel wereldburger om te denken dat ik hier in Nederland wel veilig zit. Les 1 bij volkerenmoord: zie de ander niet meer als mens. Zodra mensen worden gedehumaniseerd is het gruwelijkste mogelijk. Ik heb een boek over Josef Mengele gelezen, en over Jappenkampen, juist om te weten wat mijn film níet is. Ik blijf ver weg van het sadisme: de motivatie van de laboratoriumarts is juist de oorlog beëindigen. Door een Russische hersenhelft aan een Duitse vast te naaien creëert hij een nieuw wezen dat zichzelf begrijpt. Dat is een ironische grap.

Mijn professionele droom? Een grotere film maken. En vanaf nu ben ik zelf de producent, al is het maar op papier. Dat iemand me mijn ballon afpakt overkomt me niet meer. Weet je hoe die nachtmerrie eindigde? De vliegtuigstrepen veranderden in breinaalden, die de ballon met die kerel eraan lek prikten.

Tekenaar, grafisch ontwerper, reclamemaker Richard Raaphorst (1971) maakte zijn speelfilmdebuut met ‘Frankenstein’s Army’, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog Russische soldaten op een Duits laboratorium stuiten waar ene dokter Frankenstein super-soldaten, of nazizombies, heeft gecreëerd. De film ging tijdens het IFFR in première, is aan diverse landen verkocht, maar heeft nog geen Nederlandse distributeur.

© RdL
Trouw
'Ik heb een droom'
23 februari 2013