« De wereld op je luchtbedIk heb een droom - Richard Raaphorst »

IK HEB EEN DROOM - ALEXANDER RINNOOY KAN

9

feb

2013

Mijn oudste droom is een enge - zo een waar je zwetend en trillend van angst uit wakker wordt. Wel met een mooi filmisch beeld: bovenaan de trap van ons huis in Scheveningen staan mijn ouders en grootmoeder. Het dak is weggeslagen en er waait een vreselijke wind, zij blijven met moeite overeind. Het is duidelijk dat dit alleen maar verschrikkelijk slecht kan aflopen. Gelukkig werd ik wakker. Ik zal een jaar of vier zijn geweest. Zo indringend was het dat ik er nu weer een beetje zenuwachtig van word.

Misschien had die droom iets te maken met het boekje ‘Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf’, over wat te doen bij een mogelijke atoomaanval, dat in mijn jeugd werd verspreid. De apocalyptische beelden in dat boekje sluiten precies aan bij die nachtmerrie.


foto: Jörgen Caris

Tegenwoordig droom ik ’s nachts onbenullig, maar ik heb wel een enthousiaste, optimistische dagdroom. Ik droom van een nieuwe Gouden Eeuw voor Nederland. Dat klinkt misschien idealistisch en naïef; ik begrijp de neiging om in deze tijd de somberte op te zoeken. Maar we leven in een bijzonder land, met een bestendige sociaal-economische structuur en een onverminderd goede toekomst.

Daar werd wel betwijfeld. Lange tijd was het: Nederland is gezellig, maar niet het beste adres voor welvaartsgroei. Juist op dat punt gaat het nu goed. Op de wereldranglijst van concurrentiekracht staat Nederland op de vijfde plaats. Boven ons staan geen aandeelhouderseconomieën, gericht op kortetermijnwinst, zoals de Verenigde Staten en Engeland, maar Zweden en Finland, landen met een vergelijkbare economie: grote overheid, vrij vlakke inkomensverdeling en grote nadruk op kennis. De bouwstenen zijn aanwezig, ons land is bijzonder kansrijk. Dan mag je best dagdromen.

Als je van een nieuwe Gouden Eeuw durft te dromen, dan zit je goed in Amsterdam, het hart van wat die eerste Gouden Eeuw heeft opgeleverd. Het is bijzonder om in zo’n compacte stad zo’n enorme, inspirerende historische rijkdom tegen te komen. Openheid, nieuwsgierigheid, bereidheid om met een zekere brutaliteit de wereld in te kijken én in te trekken, ook toen die nog niet eens in kaart was gebracht – dat is het lef van de jonge republiek Nederland geweest. Dat zie je terug in Amsterdam.

De stad viert dit jaar 400 jaar grachten, de heropening van het Rijksmuseum, 125 jaar Concertgebouw, 225 jaar Felix Meritis, 175 jaar Artis. Amsterdam heeft een wat treurige episode achter de rug, met op een gegeven moment drie gesloten topmusea. Als je een excuus wilt om de stemming er weer in te brengen, en om stil te staan bij het feit dat Amsterdam een van de grote erfgoederen van de wereld is, dan is 2013 een mooi moment om dat te doen.

Alexander Rinnooy Kan (1949), hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam, was eerder voorzitter van de Sociaal Economische Raad en van werkgeversorganisatie VNO. Als voorzitter van Stichting Amsterdam 2013 adviseert hij de gemeente bij de viering van jubileumjaar 2013.


© RdL
Trouw
'Ik heb een droom'
9 februari 2013