« TV - Hard werkenThe Killing 3 »

IK HEB EEN DROOM - SINTERKLAAS

1

dec

2012

Mijn kinderdromen weet ik niet meer. Dat is te lang geleden. Maar zolang ik me kan herinneren droom ik van een betere wereld. Dat draag ik uit wanneer ik in Nederland ben: delen, geven, nader tot elkaar komen.

De intocht is altijd spannend, voor de pieten en mij. We zitten natuurlijk een tijd op zee, dan zien we uit naar de aankomst. Nachtmerries onderweg? Tja, dat zou wat zijn: dat er niemand op de kade staat. Dat er hooguit een eenzame plastic zak ronddwarrelt, en er een agent staat die ons wegstuurt: niet aanmeren!
Nee hoor, nachtmerries heb ik niet. Na al die jaren heb ik het rotsvaste vertrouwen dat er mensen zullen zijn. Zoals dit jaar in Roermond: werkelijk overal glimmende kinderoogjes, ontroerde ouders, opa’s, oma’s… elke keer ben ik weer verrast door zoveel warmte, positiviteit en liefde. Een onbeschrijfelijke ervaring.
foto: Jörgen Caris

Dit zijn voor veel mensen spannende, plezierige dagen: versierde winkelstraten, overal kan een piet opduiken die begint te strooien, er kan een pakje in je schoen zitten… Er wordt even lekker voor je gezorgd. Soms zul je een ander kadootje krijgen dan je wenste: kleiner of heel anders. Kijk, dan is het belangrijk dat je probeert toch dankbaar te zijn. Buiten is het donker, en toch is iemand voor je op zoek gegaan naar een presentje. Er is aan je gedacht.
Die aandacht is bijzonder, minstens even belangrijk als het pakje zelf. Misschien had Sint wel een bedoeling om je juist dit te geven. Bijvoorbeeld een boek, omdat je zo weinig leest.

Mijn tijd in Nederland is ontzettend druk, dan slaap ik weinig. Regelmatig roept een piet: Sinterklaas, gaat u nou toch eens naar bed! Voor dromen slaap ik te diep. Maar terwijl ik inslaap denk ik wel vaak nog even aan Amerigo, dan zie ik ‘m lekker in zijn stal staan. Daar kan ik van genieten.

Sinterklaas houdt niet van pesten. Dat vind ik belangrijk om te zeggen, hoewel ik best weet dat de meeste mensen lief met elkaar omgaan. Pesten, kwellen, vechten in plaats van praten, ik houd er niet van. Je mag best eens een beetje stout zijn, of boos. Dat ben ik ook wel eens. Dan tel ik tot drie en zeg tegen mezelf: nou Sinterklaas, rustig aan. Ik kan wel meteen met mijn staf gaan lopen zwaaien, maar daar wordt niemand beter van. Het gaat er om dat je je nooit boven een ander stelt: we zijn allemaal gewoon maar mensen. Ja, ook Sinterklaas.

Ik hoop dat iedereen van deze tijd geniet, gelukkig met elkaar is, en een leuke pakjesavond heeft. Het samen fijn hebben, dat is het mooiste kado dat je elkaar kunt geven. Dan snort Sinterklaas op 6 december heerlijk weg, in een diepe slaap op de boot terug naar Spanje. Een rustige terugvaart, dat is mijn allergrootste droom.

Sinterklaas (leeftijd onbekend) komt ieder jaar naar Nederland om op 5 december zijn verjaardag te vieren. Het dagelijkse, door NTR om 18.00 uur uitgezonden ‘Sinterklaasjournaal’ doet verslag van zijn verblijf.


© RdL
Trouw
'Ik heb een droom'
1 december 2012