« TV - Vakantiekiekjes en chocoladekleurige dasDallas - comeback van de clan »

TV - ZINGEN ZONDER SCHOENEN

27

aug

2012

Het laatste weekend van augustus betekent traditiegetrouw het begin van het culturele- en televisieseizoen. Toch was dit weekend bijzonder: het gaat de geschiedenis in als het moment waarop vrouwelijke performers besloten het zonder hun hakken te doen.

Het begon op vrijdagavond, bij de eerste aflevering van ‘The voice of Holland’, de succesvolle talentenjacht die z’n derde seizoen ingaat. Het eerste wat zangeres Katty deed, nadat ze had besloten VanVelzen als coach te kiezen, was haar rode pumps uittrekken. Met deze discrete zet was ze, zelf klein van stuk, perfect voorbereid op een knuffelpartij op ooghoogte met de korte zanger.

Het is gewaagd, voor een gehakte vrouw, om voor een publiek af te dalen naar platvoetniveau. Je levert iets van je decorum in. Maar de reacties blijken enthousiast, vergelijkbaar met het warme gejubel dat prins Claus ten deel viel toen hij voor een zaal zijn stropdas afwierp en de toehoorders uitnodigde voor het ‘paradijs van de open kraag’. De striptease van een rebel, zoiets is het.

Even later deed een andere Voice-deelneemster hetzelfde, hoewel om een andere reden. “Ik ben net gepleurd”, verklaarde Laurrhie tegenover de juryleden die zich juist met stoel en al hadden omgedraaid en verbaasd keken naar de hoge glitterschoenen naast haar op het podium. Haar auditie kon niet meer stuk. “Ik vind je een superleuk wijf”, riep Marco Borsato.
Tot zover incidenten natuurlijk, maar op zaterdag werd de revolte echt duidelijk. Loes Luca, Jeroen Willems en Annet Malherbe waren naar de Amsterdamse Uitmarkt gekomen om samen met het Holland Symfonia Orkest liedjes van het Eurovisie Songfestival te zingen. O help, denk je dan, de Nederlandse blamages van recente jaren indachtig. Maar door de nadruk op oude liedjes, uit de tijd van stevige orkestbegeleiding, werd het best gezellig.
De stemming kwam erin toen Luca haar groene pumps aan de kant schoof om ‘Puppet on a string’ uit 1967 te zingen, en daarmee een ode bracht aan de Engelse zangeres die, eerlijk is eerlijk, de blote voeten-trend decennia geleden al heeft gezet: Sandie Shaw, ook wel ‘barefoot pop princess of the sixties’ genoemd.

Luca, immer energiek, huppelde losjes op en neer. Ze kwam zo beter tot haar recht dan (op goudkleurige sleehak) in het juist daarvoor uitgezonden ‘Golden Girls’, de veelbelovende remake van de populaire Amerikaanse sitcom rond vier dames op leeftijd. Met actrices als Luca, Pleuni Touw, Beppie Melissen en Cecile Heuer kan er weinig misgaan, zou je zeggen. Maar de eerste aflevering bleek nogal oubollig en traag - een langdurig reclameblok halverwege met billendoekjes, Rivella en voetschimmel deed het tempo ook weinig goed.

Luca – of Shaw – had een precedent geschapen. De elegant geklede Malherbe vond het bij Abba’s ‘Waterloo’ welletjes: weg met die rode hakken. Vermoedelijk was ze het glibberige podium op het Musemplein – even traditiegetrouw natgeregend – zat. Op blote voeten zag ze er wel zo ontspannen uit, en bij ‘Ding Dinge Dong’ sprong ze zelfs op en neer. Het publiek deed met haar mee. Ach, een goede artiest heeft helemaal geen schoenen nodig.


CITAAT VAN DE DAG
Met woede moet je niet blijven zitten. Net als in de metro: voor je het weet zit je in Spijkenisse.

Toos (Pleuni Touw) in de remake van ‘Golden Girls’.


© RdL
Trouw
TV rubriek
27 augustus 2012