« TV - Gekunstelde formatsTV - Blijf gretig (en dwaas) »

TV - WARM HE?

20

aug

2012

Zodra het kwik boven dertig graden (of onder -2) komt, veranderen Nederlanders in een wat paniekerig volkje. Knevel en Van den Brink hadden vrijdagavond weerman Piet Paulusma uitgenodigd om het naderend onheil te bespreken: een heet weekend. Gaan er records gebroken worden? Wat moeten we doen? Weermensen worden altijd verleid ferme voorspellingen te doen, maar Paulusma liet zich niet gek maken: ramen openzetten, water drinken… en een biertje natuurlijk, was zijn nuchtere advies.

Het fijne van een bestaan als couch potato is dat dat precies is wat je doet: met een koel glas in de hand vanaf de bank toezien hoe mensen zich buiten bij 33 graden uitsloven.

Het was een weekend vol openluchtmuziek en dat kwam mooi uit, want muziek lijkt niet te lijden onder hitte. Bezoekers van Lowlands zijn wat gewend als het om extreem weer gaat, maar zo warm als nu… Lowlands directeur Eric van Eerdenburg kwam meerdere keren in beeld om met ernstige blik het officiële festivaladvies te verwoorden: veel water drinken.
In de uitgebreide, uitstekende verslaggeving door de VPRO zagen we hoe van speciaal geïnstalleerde watertappunten dankbaar gebruik werd gemaakt voor het vullen van flesjes – en waterpistolen. Rapper-presentator Willie Wartaal trok er ondertussen op uit om mensen met zonnebrand in te smeren.

Prima voorzorgsmaatregelen, maar iedereen leek zich uitstekend te redden daar in de weilanden van Biddinghuizen. Artiesten moeten natuurlijk onder alle omstandigheden aan hun imago denken, en dus kwam De Jeugd van Tegenwoordig in losse boxers het podium op, bleef Spinvis zelfs in doorweekt overhemd gracieus, en hielden de mannen van The Kik vast aan hun kostuums.
Onder het publiek viel juist een opmerkelijke uniformiteit in uiterlijk op. Mannen: ontbloot bovenlijf & rieten cowboyhoed, vrouwen: bikinitop & afgeknipte jeans. Na twee dagen vielen de tatoeages steeds meer weg tegen verkleurde huid.
Zelfs voor wie geen enkele behoefte had er zelf bij te zijn was het aanstekelijk om te zien: duizenden drijfnatte lijven, stampend op The Black Keys en meezingend met Triggerfinger en Ed Sheeran.

Ook in Amsterdam was het heet. Op het drijvende podium van het Kinderprinsengrachtconcert zagen we zonnebrillen, petten, rode hoofden en zwetende trompettisten. ‘Warm hè?’ klonk het in de gesprekjes tussendoor. Toch bleven de piepjonge solisten, als heuse professionals, op viool, piano en marimba keurig in de plooi.

Pas na de passend geprogrammeerde speelfilm ‘Zomerhitte’ leek het een beetje af te koelen. We zagen het aan de knalrode avondjurk die mezzosopraan Christianne Stotijn droeg tijdens het Prinsengrachtconcert, na zonsondergang. Terwijl zij Joni Mitchell’s ‘Both sides now’ zong, woei er heel even een verlegen briesje door haar japon. Ah, wat een mooi verkoelend moment. En meteen weer voorbij.

Als we heet nou ‘ns vervangen door ‘zwoel’. Klinkt beter, niet? Amsterdam oogde op z’n allermooist en meest romantisch, met al die kleffe stelletjes in de omringende bootjes, die als één man wiebelend opstonden om met Stotijn ‘Aan de Amsterdamse grachten’ mee te zingen.
Het is zomer. Fijn! Straks is het weer herfst. En daarna weer winter. Het wordt een schaatswinter, heeft Piet Paulusma al voorspeld.


CITAAT VAN DE DAG
De reddingsbrigade Nederland denkt dat ouders teveel worden afgeleid door hun smartphones en tablets.

Het 'NOS journaal' meldt dat dit weekend langs de stranden meer kinderen dan ooit werden vermist (ze werden ook allemaal weer teruggevonden).


© RdL
Trouw
TV rubriek
20 augustus 2012