« TV - Wanneer ben je Nederlander?TV - Warm he? »

TV - GEKUNSTELDE FORMATS

17

aug

2012

Best moeilijk, een goed televisieprogramma bedenken. En dan maar hopen dat er iemand naar kijkt. In het dagelijkse ‘TV Lab’ op Ned 3 worden deze week nieuwe tv probeersels gepresenteerd die wij, publiek, mogen beoordelen: kans van slagen of niet? In het beste geval een leuk voorproefje, in het slechtste wordt alle partijen een hoop ellende bespaard.

Dat bedenken, daar zit ‘m de kneep. Zie een aantal pitches achter elkaar en dan valt op hoe gekunsteld veel programma’s in elkaar zitten. Daar zijn bouwtekeningen bij nodig geweest. Paul de Leeuw treedt in ‘Game of Fame’ op als quizmaster die in een lege studio tegen een wand van schermen praat: tientallen deelnemers doen thuis via de webcam mee. De Leeuw staat, zoals we hem kennen, garant voor bruuske vrolijkheid, maar de harkerige videoverbinding met mensen die ondertussen ook tegen de kat praten of even weglopen, creëert een kille, trage sfeer. Geen blijvertje.

In ‘Ssst’ sluit Arie Boomsma drie kletskousen gedurende 36 uur op in een designboerderij en verbiedt ze te spreken. Oei! Wie denkt dat dit radicale televisie oplevert: think again. Het zou nog wat zijn als het ook werkelijk stíl werd, daar op de buis. Maar het gebabbel gaat onverminderd door. Is het niet Boomsma die de niksige gebeurtenissen aan elkaar kletst, dan is het wel de voice-over van de deelnemers (‘na drie uur stilte had ik het zwaar hoor’).
Tijdens een jaarlang verblijf in Australië raakte ik verknocht aan ‘bloemen tv’: een nachtelijke, kabbelende serie close-ups van bloemen (gele roos, roze roos…). Dát was radicaal en, zelfs met een lullig muziekje, veel meditatiever dan ‘Ssst’, gewoon het zoveelste programma dat van ons verlangt geboeid te zijn door ijdele BN’ers die vorig seizoen nog op een onbewoond eiland zaten.

Hoopvoller stemt ‘Temmen van de Feeks’, een soort kruising van ‘Criminelen aan de kook’ en ‘The ultimate dance battle’. Acht meiden met een crimineel verleden maken schoon schip door auditie te doen voor de rockmusical-versie van Shakespeare’s gelijknamige stuk. “We willen laten zien wat acteren is”, lichtte producent Rick Engelkes vooraf toe. Als dat betekent dat we meer gaan zien van Halina Reijn die de verknoopte vrouwen begeleidt in hun rol, dan belooft dat veel goeds. Als de nadruk blijft op dikke tranen, familieherenigingen en omhelzingen in de coulissen, dan zal het programma op originaliteit nauwelijks scoren.

Halverwege de week had R.U.B.E.N. voorlopig het beste rapportcijfer van twitterende kijkers gekregen, en terecht. Cabaretier Ruben Nicolai leidt een quiz waar hij zelf aan meedoet. Zijn resultaten bleven ver achter bij die van zijn gasten, onder wie Brabo-rapper Gers Pardoel, die eigenlijk ook niet zoveel wist maar overweg bleek te kunnen met een boksbal. Een maf, goedgemutst programma, maar ook wat bedacht, ingewikkeld doenerig.

Mag ik een suggestie doen? Geef vlotte praters als Nicolai of Jan Jaap van der Wal een echte late night talkshow, zo’n fijne afsluiter van de avond. Grapje, babbeltje met gasten, sidekick, klaar. Werkt in Amerika al sinds Johnny Carson er begin jaren zestig mee begon.
Tijdloos, ijzersterk. Niet zo moeilijk eigenlijk.


CITAAT VAN DE DAG
Sofie geeft borstvoeding. Zou dat van invloed kunnen zijn op het verloop van het spel?

wil quizmaster van ‘De slimste mens’ Philip Freriks, weten van deskundige-in-alles Maarten van Rossem.


© RdL
Trouw
TV rubriek
17 augustus 2012