« Asterix tentoonstellingTV - Acteren is ook een vak »

TV - ONTDEKT MUZIEKTALENT

20

sep

2010

‘De grote tv première van Wall-E!’ tetterde SBS 6 in de aanloop naar zaterdagavond. Tv première? Wat is dit voor malligheid? Een bioscoopfilm gaat één keer in première: in de bioscoop. De dvd van animatiestudio Pixars familiefilm uit 2008 over een roestig robotje ligt al twee jaar in de winkel, dus dit soort interessantdoenerij is helemaal niet nodig. Begrijpelijk misschien wel: het gat dat de voortijdig gesneuvelde ‘Zaterdagavondshow’ achterliet wilde de zender natuurlijk opvullen met iets dat een beetje kon opbieden tegen al die andere primeurs en eerste afleveringen van het seizoen, die dit weekend de Nederlandse televisie bepaalden.

Wie geen genoeg krijgt van talentenshows kan voorlopig z’n lol op, want hoe je ook zapt, je komt overal onontdekt talent tegen dat hongert naar aandacht. Naast het bekende ‘Popstars’ graaft vanaf nu ook ‘The Voice of Holland’ (RTL 4) naar muzikale schatten en dan wel op een radicale manier. Bij deze blind auditions zit de jury met stoel en al omgekeerd en ziet dus niet wie er zingt. Het gaat om de stem en om de stem alleen, is de redenering.
Dat geldt ook voor ‘Una Voce Particolare’, waarmee de NCRV z’n bijdrage levert aan de talentenjachtrage. Onder leiding van de bezielde bariton Ernst Daniël Smid zongen amateurs aria’s uit Rossini’s ‘Il barbiere di Siviglia’. In een knus zaaltje, met een orkest, kroonluchters aan het plafond. Gekleed in ingesnoerde lijfjes met wijde rokken en lange jasjes met borduursels. Dat is andere koek dan het kleurrijke, luidruchtige ‘Popstars’: modieuze ballonjurkjes, gympen, vetkuiven én een grote rode knop waarmee de jury ieder moment met een ferme klap een droom kan beëindigen.

[20-09-10] tv__popstars.jpgWe zijn zo’n muziekminnend volk. Toch? Nou, je kunt van dit soort programma’s veel zeggen, maar louter om muziek gaan ze natuurlijk niet. Ze gaan om de stress en plankenkoorts (‘maar ik heb er ontzettend veel zin in!’), om stromende tranen en schietgebedjes in de coulissen, om de vader die het podium op stuift zodra blijkt dat zijn zoon – type gezellige volkszanger – door mag naar de volgende ronde. En bovenal gaat het natuurlijk om de jury, BN’ers die betaald worden om snedig uit de hoek te komen (Marc-Marie Huijbregts: “Mensen die thuis tv kijken en doof zijn, die denken dit was een geweldig optreden!”).

Al dat gevatte entertainment dreigde me juist een beetje teveel te worden toen ik op een verademing stuitte, de ‘Nationale Nederpopnacht’ waarmee de VPRO de zaterdag afsloot. Een concertregistratie van verzameld, ontdekt Nederlands talent. Geen lollige juryleden, geen rode knop. Gewoon lekker spelen. Mooie muziek maken. Het publiek, een mix van twintigers en veertigers zong, met rode hoofden en biertje in de hand, mee met Van Dik Hout, danste op Ray en Anita, en deinde mee op ‘De glimlach van een kind’ door Lucky Fonz III. Het hoogtepunt werd, tot mijn eigen verbazing, een strakgeklede Rob de Nijs (67) die in een warme uitgelaten kroegsfeer de polderklassieker ‘Malle Babbe’ uit de kast trok. Een grandioos moment. Natuurlijk houden we van muziek.


© RdL
Trouw
TV rubriek
20 september 2010