blog
« Wijn uit eigen tuinGo Sturt!!!!! »

Drie keer anders

4

nov

2009

De druivensoort is hetzelfde, het jaar is hetzelfde en de produktiemethode is hetzelfde. En toch drie verschillende wijnen. In een verloren uurtje wandel ik graag een van de cellar doors in de buurt binnen om wat wijnen te proeven. Tintara, midden in het dorp McLaren Vale, is de naam van de wijnbedrijf dat in 1876 werd overgenomen door de jonge Thomas Hardy, wiens naam sindsdien tot immense proporties [04-11-09] hardy_beeld.jpgis gegroeid. In 1895 was Hardys met een produktie van 1,5 miljoen liter al de grootste wijnproducent van Australië.

Inmiddels is de historische familiezaak onderdeel van Constellation Wines, ’s wereld grootste wijngigant, maar onder de naam Tintara worden in McLaren Vale evengoed nog steeds wijnen gemaakt. Goeie wijnen. Bij de prijsuitreiking van de McLaren Vale Wine Show, vorige week, mocht Tintara wijnmaker Paul Carpenter vier keer het podium op om een prijs voor zijn wijnen in ontvangst te nemen en werd hij bovendien uitgeroepen tot ‘Bushing King’, oftewel wijnmaker van het jaar in de regio.

In de cellar door proef ik niet alleen de onderscheiden 2007 Reserve Grenache, maar ook drie 2004 Single Vineyard Shirazes die hetzelfde lijken en toch anders zijn. Het verschil? De druiven komen van drie verschillende wijngaarden en die [04-11-09] tintara_3x.jpghebben zo hun eigen leeftijd, bodem en ligging. De Blewitt Springs (40 jaar oude stokken) heeft wat drop en rozijnen in de geur en stevig fruit in de smaak, terwijl de McLaren Flat (45 jaar oud) meer naar eucalyptus ruikt en wat kruidiger lijkt.

Om chauvinistische redenen zou ik de McLaren Flat als favoriet moeten aanwijzen, maar hoewel het lastig kiezen is uit drie zulke verfijnde wijnen, wordt het toch de Upper Tintara (stokken 105 jaar!) die associaties oproept met kers, mest en braam en heel zachte tannines met stevige nasmaak heeft. De jonge plantjes heeft Thomas Hardy (1830 – 1912) vast zelf nog gezien.


© RdL
4 november 2009