« Mirroring Evil - tentoonstelling Jewish MuseumWe zijn weer thuis - Nederlandse botheid »

GEEN PANIEK IN NEW YORK

23

mei

2002

Berichten over mogelijke nieuwe terroristische aanslagen in Amerika volgen elkaar in zorgwekkend tempo op. Maar Newyorkers lijken er vooralsnog niet van onder de indruk.

De Amerikaanse minister van defensie, Donald H. Rumsfeld, twijfelt er niet aan dat buitenlandse machten er op uit zijn massavernietigingswapen in te zetten tegen de Verenigde Staten. Volgens het hoofd van de FBI is het ‘onvermijdelijk’ dat zelfmoordaanslagen op Amerikaanse bodem in de toekomst liggen.

Dinsdag werd het Newyorkse verkeer al ontregeld door extra veiligheidsmaatregelen nadat de FBI bekend had gemaakt dat gekoesterde Newyorkse ikonen zoals het Vrijheidsbeeld het doelwit kunnen zijn van geweldsakties. Woensdagochtend kreeg die waarschuwing een macabere wending toen er op de Brooklyn Bridge daadwerkelijk een verdacht pakje werd aangetroffen, dat enige tijd later onschuldig bleek.

New York mag dan een logisch potentieel doelwit zijn, van paniek in de stad is geen sprake. Ira Freireich, makelaar van een kantoor dat bemiddelt in huizen in de Newyorkse suburbs op Long Island, ziet geen exodus de stad uit. “Mensen wonen in New York omdat ze in New York willen wonen. Je gaat niet zomaar weg. Bovendien, terrorisme kan overal plaatsvinden. In het World Trade Center, maar ook in een bus in een slaapstad.”

Sommigen mensen menen zelfs dat New York op dit moment misschien wel een van de beste plaatsen is om te vertoeven. “Het is hier nu veiliger dan een jaar geleden” meent Patricia Cliff, een topmakelaar van de Corcoran Group. “Kijk naar de beveiliging overal in de stad. In kantoorgebouwen moeten werknemers pasjes laten zien, bezoekers kunnen niet langer zomaar binnenstappen. Als ik terrorist was dan zou ik naar plekken gaan die niet zo goed beveiligd zijn.”

De herinneringen aan 11 september liggen overal in de stad nog vers in het geheugen, maar de markt voor koophuizen is de afgelopen maanden stabiel gebleven. Cliff zag zelfs een toename van huizenkopers van buiten de stad die in New York wilden investeren. “Overal in het land zagen mensen beelden van die vriendelijke Newyorkers die elkaar hielpen. Daar wilden ze deel van uitmaken. Er heerste een grote solidariteit met New York.” Vooral de eerste tijd was aantrekkelijk voor vooruitkijkende kopers die niet bang zijn voor risico’s.

Cliff kocht zelf een loft in SoHo, in lower Manhattan. “Ik wist dat het een goede investering was, het is nu al meer waard. Er is nog steeds meer vraag dan aanbod.” Zij gelooft dat de sfeer in de stad zelfs ten goede is veranderd door de gebeurtenissen acht maanden geleden. “Mensen zijn zich meer bewust van mogelijk gevaar, ze zijn scherper, genieten intenser.”

Aanwijzingen dat terroristen explosieven in wolkenkrabbers zouden kunnen opslaan om de gebouwen te vernietigen leiden evenmin tot grote bezorgdheid in het hoog bebouwde Manhattan. “Mensen die nu een appartement kopen en de keuze hebben tussen de 10e en de 23e verdieping, zullen misschien uit veiligheidsoverwegingen voor de 10e kiezen. Maar als ze geen keuze hebben nemen ze nog steeds de 23e”. Dat zegt Marjorie Otter van het makelaarskantoor Justis Property in Greenwich Village. Zij ziet daar voorlopig geen verandering in komen. “Hoge gebouwen zullen om de uitzichten populair blijven. We kunnen de architectuur van New York niet gaan veranderen vanwege terrorisme.”

©RdL
Trouw
23 mei 2002