« Ground Zero na twee maandenRockaways twee dagen na de vliegtuigramp »

VLIEGRAMP ROCKAWAYS

14

nov

2001

Precies twee maanden na de terroristische aanslagen van 11 september werd New York opnieuw opgeschrikt door een vliegtuigramp. Ditmaal werd een woonbuurt op Rockaway Island in Queens geraakt. Omwonenden zijn hevig geschrokken maar van paniek is geen sprake.

Bij een benzinepomp waar de vliegtuigmotor is neergestort staat een fikse menigte te kijken. De politie heeft het gebied afgezet en houdt de toegestroomde buurtbewoners op een afstand. Even verderop staat een oudere dame op haar sloffen in de tuin naar het huis achter het hare te kijken. Een onderdeel van het vliegtuig is daar neergestort. Het dak heeft een flink gat en de twee verdiepingen eronder zijn voor een deel zwartgeblakerd.
“Ik zat vanochtend aan het ontbijt toen ik brand zag bij de buren”, vertelt ze. “Ik ken de mensen die er wonen niet, maar ik weet dat er verschillende apartementen zijn.” Ze is er van overtuigd dat het een ongeluk betreft. Een nieuwe aanslag is natuurlijk niet uitgesloten, maar “zo wil ik niet denken.”

Anders dan je zou verwachten heerst er op het eiland geen paniekstemming. Het is vandaag ‘Veterans Day’. Ogenschijnlijk verschilt deze nationale feestdag nauwelijks van andere feestdagen waarbij mensen thuis zijn. Mensen wandelen rustig door hun straten, babbelen over het tuinhek met de buren. Een kind speelt met een skateboard, een man klust aan zijn huis.

“Als kind deden we altijd een spelletje als er tijdens het eten een vliegtuig laag overkwam”, vertelt een opgewekte zwarte vrouw in de enige metro die naar het eiland voert dat voor de zuidoostkust van New York City ligt. “Duiken!, riep een van ons en dan doken we allemaal onder de tafel. Mijn moeder werd daar razend om.”
De bewoners van het eiland, dat iets ten zuiden van vliegveld JFK ligt, zijn vliegtuigen wel gewend. “Er komen zoveel vliegtuigen over, het valt me nog mee dat er nooit eerder iets is gebeurd”, zegt een oudere man. “Ik kijk altijd naar boven als ik over straat loop.” Hij kijkt gelaten naar brandweerauto’s, ambulances, politie en pers die het anders zo rustige eiland in korte tijd geheel hebben overgenomen.

Een vliegtuigramp betekent een extra klap voor een deel van New York dat op 11 september ook al hard was getroffen. Zo’n zeventig mensen zijn in deze hechte gemeenschap overleden, waaronder brandweerlieden en mensen die in het World Trade Center werkten. Dat vertelt een jonge vader die met een kleuter op en driewieler aan de wandel is door de middleclass woonstraten vol frisse gazonnetjes met pompoenen en kinderfietsen.
“Hoe dicht we ook bij Manhattan wonen, het is hier heel anders dan in de rest van de stad. Mensen kennen elkaar. Dus ja, deze ramp heeft een veel grotere impact dan die drie maanden geleden zou hebben gehad.”

Maar of het nu een ongeluk betreft of een nieuwe aanslag tegen Amerika, hij laat zich niet bang maken en piekert er niet over New York te verlaten. “Ik ben hier opgegroeid, heb mijn familie hier, ik hou van het strand.
Waar zou ik heen moeten?”

©RdL
Trouw
14 november 2001