« De psychologische klap van 9/11Empire State Building weer open »

NEDERLANDERS IN NEW YORK NA 9/11

27

sep

2001

Het officiële aantal Nederlanders dat is omgekomen bij de terroristische aanslagen in New York op 11 september, bedraagt vooralsnog drie. Terwijl men op het Nederlands consulaat nog steeds werkt aan een definitieve lijst slachtoffers, kwamen afgelopen dinsdag, precies twee weken na de rampzalige dag, een paar honderd Nederlanders in New York bijeen om de gebeurtenissen te herdenken.

De beelden van het verwoeste World Trade Center zullen “bij velen herinneringen oprakelen aan 10 mei 1940,” zegt minister van buitenlandse zaken Jozias van Aartsen tegenover een sombere menigte Nederlandse New Yorkers. De ex-pats hebben zich verzameld in de Netherland Club of New York, vlakbij het nu met vlaggen volgehangen Rockefeller Plaza.

Het dodental onder Nederlanders mag in dit stadium bescheiden lijken, de Nederlandse gemeenschap in New York, die duizenden mensen telt, is via familie-, vriendschaps- en werkrelaties wel degelijk getroffen.
De minister beschrijft de verslagenheid die ook in Nederland na het gebeurde heerst en brengt de solidariteit van het vaderland over met het getroffen Amerika. “De terroristische akties zijn een direkte aanslag op de waarden waar wij Nederlanders voor staan. Die moeten we verdedigen.” Hij vervolgt: “Samen met de Amerikanen moeten we nu verdriet en woede omzetten in aktie en vastberadenheid.”
Tegelijkertijd spreekt hij de overtuiging uit dat New York er weer bovenop zal komen. “New York zal nooit meer hetzelfde zijn, maar we hebben groot vertrouwen in de veerkracht van deze stad, haar bestuurders en bewoners.”

Dominee Okke Postma, predikant van de Eerste Hervormde Kerk van het nabij gelegen Hasting-on-Hudson trekt een vergelijking met de waternoodramp in 1953 die het begin vormde van een jarenlang gevecht tegen het watergevaar. “Ook de strijd tegen het terrorisme zal jaren vergen. Maar Nederlanders weten dat het de moeite loont geduld te hebben.”

Nadat de Amerikaanse dominee Arthur Caliandro zijn blijdschap heeft uitgesproken over het feit dat New Yorkers zich na de ramp massaal in de kerken verzamelden, wordt de bijeenkomst afgesloten met gezang. Andrea Axelrod brengt ‘The Star-Spangled Banner’ ten gehore. De menigte neuriet beleefd maar weifelend mee. Het vertrouwde ‘Wilhelmus’ kan vervolgens op meer bijval rekenen.

©RdL
Trouw
27 september 2001