« Patriotisme op New Yorkse scholenGround Zero na twee maanden »

HALLOWEEN NA 9/11

30

okt

2001

Halloween zal, in de schaduw van de gebeurtenissen op 11 september, anders worden gevierd dan andere jaren. Vooral in New York. Want is het niet ongepast om je te verkleden als geest of Magere Hein als in lower Manhattan nog volop wordt gewerkt om de slachtoffers van de aanslagen te bergen?

Gewoonlijk zetten mensen al een maand voor het feest op 31 oktober de eerste pompoenen in hun tuin en versieren ze hun huizen met zwarte katten, heksen, vogelverschrikkers en spoken. Vooral in volksbuurten in Brooklyn en Queens worden tuinen soms omgetoverd tot mini-pretparkjes met meterslang spinrag, manshoge Frankenstein-poppen, skeletten en grafstenen.
Halloween, een geseculariseerde variant van Allerzielen met vermoedelijk wortels in de Keltische cultuur, wordt in Amerika uitbundig gevierd. Het is in commercieel opzicht, na kerstmis, het grootste feest van het jaar.

Maar na 11 september stonden de hoofden van New Yorkers er lange tijd niet naar. Pas een week of twee geleden kwamen de Halloween-ikonen en -gadgets weer tevoorschijn.
Het feest valt vanzelfsprekend niet te omzeilen. Zeker niet door alle kinderen die maandenlang reikhalzend uitzien naar de grootse verkleedpartij en zich vooral verheugen op trick or treat: het langs de deuren gaan om snoepjes te vragen. Bovendien is het feest zo Amerikaans dat het juist nu door velen als een waardevolle traditie wordt beschouwd.

Maar de sfeer is dit jaar onvermijdelijk anders. Voor het uitsnijden van de grote oranje pompoenen bijvoorbeeld zijn nieuwe patronen verkrijgbaar. Maken mensen doorgaans lantarens van pompoenen door er gezichtjes of typische Halloween-figuren in uit te snijden, ditmaal laten pompoen-kunstenaars zich inspireren door de Amerikaanse vlag, de Twin Towers, teksten als ‘I love NY’ of zelfs het portret van de president.

De Village Halloween Parade in Greenwich Village, al 28 jaar een fantastisch spektakel waarbij deelnemers en toeschouwers proberen elkaar te overtroeven met extravagante uitdossingen, zal deze keer niet worden aangevoerd door een groepje dansende skeletten, maar door een vijf meter hoge feniks die oprijst uit de as van de New Yorkse skyline. Sommige ouders, gespannen om de miltvuur-dreiging, hebben hun kinderen al laten weten dat snoepgoed in poedervorm uit den boze is. Anderen uiten bezwaren tegen al te griezelige kostuums, bloederige accessoires of speelgoedwapens.

Naar patriottische kostuums daarentegen is grote vraag. In kindermaten zijn brandweer- en politiepakken dit jaar zeer populair en onder volwassenen zijn maskers van Bush (George W. en Laura), Dick Cheney, Colin Powell en burgemeester Rudolph Giuliani bestsellers. De manager van Havin’ A Party, een winkel met twee filialen in Brooklyn, vertelt dat de gewoonlijk matig populaire kostuums van Uncle Sam en het Vrijheidsbeeld zijn uitverkocht.
Pakken of maskers waarmee men zich als Osama bin Laden kan verkleden verkoopt hij niet. “Ik weet best dat de mensen die dat zouden kopen geen fan van hem zijn. Ik heb iemand in de winkel gehad die er een hakbijl in wilde bevestigen. Maar ik denk dat het te vroeg is voor grappen of parodieën. Ik heb in elk geval geen zin in controverse, dus ik heb ook lange baarden en Arabieren-kostuums van de planken verwijderd.”

Tijdens een pre-Halloween middag voor kinderen in de Brooklyn Botanic Garden, afgelopen zondag, liepen tussen de talloze kleine tijgers, dinosaurussen, leeuwen, Knorretjes, pinguïns, Teletubbies en pompoenen, opvallend veel brandweermannetjes rond. Een meisje dat zich had verkleed als Amerika - haar jurk bestond uit de sterren en strepen van de vlag, op haar diadeem prijkten de Twin Towers - werd hardop bewonderd en kreeg zelfs hier en daar een applausje.

©RdL
Trouw
30 oktober 2001