« Nederlanders in New York na 9/11New York na drie weken »

EMPIRE STATE BUILDING WEER OPEN

1

okt

2001

Voor het eerst sinds de terroristische aanslagen op 11 september werd afgelopen zaterdag het uitkijkplatform op het Empire State Building weer geopend. Onder strenge bewaking verdrongen zich duizenden enthousiaste bezoekers om het ingrijpend veranderde uitzicht op New York te bekijken.

Bij de ingang waarschuwen borden dat veiligheidsagenten ‘zowel in uniform als in burger’ het gebouw bewaken. Tassen worden gecontroleerd en bezoekers worden door een metaaldetector, omringd door veiligheidspersoneel, gevoerd.
Maar het Empire State Building, sinds de ramp opnieuw het hoogste gebouw van de stad en een van de meest geliefde toeristenattrakties, kan tenminste weer worden bezocht. Anders dan bijvoorbeeld het Vrijheidsbeeld dat tot nader bericht onbereikbaar is en door marineschepen in de baai wordt afgeschermd.

Het is weliswaar niet zo druk als het op een gemiddelde zaterdagmiddag in september zou zijn, maar toeristen en New Yorkers stromen niettemin toe. “Verbeeld ik het me of ruik ik nog steeds brand?” vraagt een vrouw zich hardop af. Ze kijkt zuidwaarts over de stad, richting het getroffen lower Manhattan, waar nog steeds rook boven de puinhopen van het World Trade Center zichtbaar is.
Dat deel van New York vormde vanaf deze uitkijktoren tot voor kort een prachtige compositie van lage, middelhoge en hoge architectonische constructies. Nu staat de zuidpunt van Manhattan er wat slapjes bij. Het is alsof de Twin Towers alle omringende gebouwen een beetje groter en imposanter deden lijken.

Een New Yorkse studente is speciaal vandaag gekomen om hier naar te kijken. “Het is een treurig gezicht” zegt ze. Bang om te komen is ze niet geweest. Ook andere mogelijke doelwitten voor nieuwe aanslagen, zoals treinstations, gaat ze niet uit de weg. “Natuurlijk kan er opnieuw iets gebeuren, maar je kunt niet de hele tijd bang zijn.”

Een Brits echtpaar, een dag eerder in New York gearriveerd, denkt er hetzelfde over. “We hadden onze reis zes maanden geleden al geboekt, dus we zijn gewoon gekomen. En het Empire State Building was een van de dingen die we graag wilden bezoeken,” zegt de man. Ongemakkelijk voelt hij zich niet in de stad. “In Londen hebben we leren leven met de mogelijkheid van terroristische akties.” Onder normale omstandigheden hadden de twee het nu voor bezoekers afgesloten zuidelijkste deel van Manhattan bezocht, “en we zouden zeker naar het World Trade Center zijn gegaan. Maar er zijn nog veel andere leuke dingen in de stad te doen.”

Terwijl bezoekers op het oog ontspannen rondwandelen op het uitkijkplatform dat voorlopig alleen in de weekenden geopend zal zijn, houden politieagenten en andere beveiligingsmedewerkers alles goed in de gaten. Een even achtergelaten kinderwagentje leidt tot nervositeit bij een man in uniform. “Dit kan gevaarlijk zijn, als we niet weten van wie het is,” mompelt hij terwijl hij het karretje wegrijdt.

In het ongewoon stille toeristencafe Tequilaville, gevestigd in de voet van het gebouw, betoont een barvrouw zich eveneens wat gespannen. “Het klinkt misschien raar, maar ik ben blij dat ik op de begane grond werk. Als er iets gebeurt ben ik meteen weg. Ik weet niet of ik al weer terug zou zijn als ik bovenin de toren zou werken.”

©RdL
Trouw
1 oktober 2001